20 Април 2024 г. Събота

Отхвърлиха антикорупционния закон. Уплашиха се, обясни Кунева

2015-09-03 17:17:07

Депутатите не подкрепиха на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Дори и след прегласуване „за" гласуваха само депутатите от ГЕРБ (78 гласа) и РБ (22 гласа). Народните представители отвсички останали парламентарни групи натиснаха бутоните „против" и „въздържал се".

Видимо разстроена вицепремиерът Кунева, която от рано сутринта е в парламента, отказа да коментира пред журналисти в парламента решението на депутатите. Малко по-късно се очаква официална позиция.

Преди гласуването в парламентарна зала имаше разгорещени дебати, които прераснаха в лични нападки, въпреки призива наМетоди Андреев от ГЕРБ "всички заедно да проведем битка с корупцията."

Корупцията застрашава националната ни сигурност", заяви Андреев и призова колегите си всички заедно да проведат битка с корупцията. Точно заради това от ГЕРБ са на мнение, че по антикорупционният закон не трябва да има опозиция и управляващи. „Разбира се, че този закон има кусури, заради това има първо и второ четене", отбеляза герберът.

Трудно се издържат речите на апологети на Костов, за който президентът казваше - „Иване, кажи си". Малко ми е странно как вие от ГЕРБ правите говорител по тази тема човек, който се свързва с оня период, в който се наливаха основите на приватизацията и корупцията", се включи в дебатите лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков. Социалист номер 1 отсече, че от левицата няма да подкрепят антикорупционния закон, защото не виждат той да има сериозни аргументи.

Дали това няма да е поредното мъртвородено изобретение?", се зачуди председателят на столетницата.
Очевидно БСП не иска да води битка с корупцията", „върна топката" Андреев.

От ДПС също се изказаха негативно и ще натиснат бутана „против" Закона за корупцията на правителството. „Той създава условия за репресия, изнудване на политически неудобните", предупреди народният представител от движението Мустафа Карадайъ.

Друго притеснение на третите по сила в парламента е фактът, че председателят на новия орган за борба с корупцията ще се назначава от Министерски съвет. „С генераторите на корупцията ще се бори орган, който практически е назначен от този, който е генерирал корупцията", обясни още ДПС депутатът.

От Патриотичния фронт не пропуснаха възможността да започнат спор с ДПС и напомниха твърдението си, че именно Мустафа Карадайъ си е купил апартамент на безценица. „Това лице ли сега говори за репресия? Ето такава репресия ви пожелавам на всички - да бъдете репресирани с един апартамент от по 100 кв., струващ от по 100 хиляди лева, и по този начин да се чувствате репресирани", отбеляза депутатът от фронта Валентин Касабов.

„Нека да не губим повече парламентарно време, да приключват дебатите и този позорно театрално зрелище, което днес се разиграва", предложи от парламентарната трибуна лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Неговата критика по антикорупционния закон обаче бенасочена по-скоро към автора му - вицепремиера Меглена Кунева
„Меглена Кунева ще предлага закон за корупцията. Това е все едно педофил рецидивист да предложи закон за защита на децата. Това е човек, който излъга. Този човек трябва да бъде даден на съд, а не сега да предлага един некадърен закон, бездарно написан. Това е един фашистки закон. Готви се създаването на едно ново Гестапо. Меглена Кунева няма място в това правителство", се ядоса атакист номер 1.

Той използва момента и предложи на управляващите - „искате да разследвате 25 години назад? Ами започнете да разследвате лицето Кунева. Тя, която беше всички партии".

В защита на вицепремиера Кунева от парламентарните кулоари до пленарна зала дотича съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Остро възразявам срещу допускане на пряко обидни клеветнически и вулгарни изказвания от трибуната на Народното събрание", отсече Кънев.

Нека не крием страха си от разследване на корупциятаи от разследване на нашето имуществено състояние зад персонални хули", настоя „реформаторът" и посъветва Сидеров - „излезте и си кажете - „шубе ме е, не искам повече информация да се публикува за мен".

Ние създаваме орган, който генерира корупция", се включи в дебатите и депутатът от Патриотичния фронтДимитър Байрактаров. В критиката си той поиска да разбере от колегите си дали е нормално да приемат закон, който на второ четене да бъде тотално преработен.
Именно това е причината и от Патриотичния фронт да натиснат „въздържал се".

Гестапо в антикорупционния закон съзря и независимият народен представител Велизар Енчев. „Този закон ще се изроди в българското съвременно Гестапо, защото има много несъвършенства", предупреди Енчев.

„От 2007 година до сега в затвора осъдени за корупция има две лица", посочи по време на дебатите и народният избраник от РБДимитър Делчев. Според него над 40 структури сега участват в борбата с корупцията у нас, а тя продължава да се шири.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати