25 Април 2024 г. Четвъртък

НАТО е уникален съюз, обяви Плевнелиев, откривайки щаба на Пакта в София

2015-09-03 17:14:44

Днешното събитие е ярко доказателство за правотата на ценностния избор, който страната ни направи да бъде активен и достоен член на Алианса.
Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемония в София по активирането на Щабния елементза интегриране на силите на НАТО в България. 

Близо двучасовата церемония започна с тържествено посрещане на държавния глава от войските ни.

Това стана на фона на протеста на Атака пред сградата срещу членството ни в Алианса.

Предвижда се личният състав да достигне 41 души, от които 20 българи.Щабната структура ще бъде за командване и управление на батальонно ниво, ще провежда подготовката на придадените му формирования и ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване при криза. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип.

Щабни елементи за интегриране  бяха активирани по едно и също време в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.
Създаването им е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система на Алианса.

НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен, обяви държавният глава. НАТО, по думите му, е отбранителен съюз на демократични държави.
Желаем мир, но можем да генерираме мира със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов мир, коментира още Плевнелиев.

Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни да действат ефективно и национално отговорно, подчерта Плевнелиев.
Той е убеден, че днес сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната сигурност и отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа.

Свободата е безценна, но не и безплатна, допълни Росен Плевнелиев. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно, каза той и обърна внимание на действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в Близкия Изток в близост до нашите граници, надвисналата опасност от терористични групировки като Ислямска държава и други.

Откриването на щабните елементи на НАТО едновременно в 6 държави, по думите му е доказателство за ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28".

Президентът отново подчерта необходимостта за повече инвестиции в отбрана. Страната ни тръгнала по пътя към рязко намаляване на зависимостта от Русия в отбраната, обяви той. Не трябвало да се въоръжаваме от страни нечленки на Алианса. Плевнелиев е доволен, че Полша ще ремонтира МиГ-овете ни.

На свой ред заместник-помощник на генералния секретар на НАТО Джеймс Апатурай изтъкна важността на днешното събитие. Това е огромна стъпка за нашия Алианс, отчете той. Събитието показвало и солидарността на НАТО - половината служителите в щаба ще са от наша страна, другите от членките. Ние сме заедно във всяка една държава членка, изтъкна Джеймс Апатурай.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати