24 Април 2024 г. Сряда

Москва забрани на държавните служители да ползват Google, Yahoo и WhatsApp

2015-08-26 20:46:01

Секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Парушев остро разкритикува държавните чиновници, които използват Google, Yahoo и WhatsApp.

На съвещание във Владивосток той е поискал от губернаторите да се вземат мерки за решаването на този проблем.

Това е системен въпрос за цяла Русия, но в Далечния Изток стои особено остро, изтъкнал е Парушев.

По думите му, използването от чиновниците за изпълнение на служебни въпроси ресурси, разположени зад граница, представлява сериозна опасност.

Пренебрежението на чиновниците към нормите за работа с информационни системи е една от причините за недостатъчната защитеност на държавните и местни информационни системи, коментира още Парушев.

В информационните системи на органите на властта са открити програмни средства на чужди технически разузнавания, отбелязва Парушев.

Той подчертава, че специалистите установяват сериозно увеличение на компютърните атаки срещу информационно-телекомуникационните мрежи и информационните системи на органите на властта.

По-късно депутатът и член на комисията по сигурност и противодействие на корупцията Иля Костунов предложи да се въведат санкции за държавните служители, ползващи въпросните чужди сайтове.
Костунов уточнява, че вече се работи по въпросните законопроекти. По думите му, санкциите трябва да са твърди - от глоби до уволнение.

Тасс припомня, че от 1 юли 2015 година в Русия влиза в силазакон за забрана разполагането на задгранични сървъри на сайтове на държавни органи и учреждения.

източник: news.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати