19 Април 2024 г. Петък

"Българката" Дилма Русеф печели Бразилия още на първия тур

2010-09-15 18:01:30

Ново допитване до общественото мнение показва, че кандидатката за президент от управляващата бразилска Партия на трудещите се - Дилма Русеф, ще спечели президентските избори още на първия тур, предаде ДПА.

Русеф, която е с български корен, ще получи подкрепата на 50,5 процента от избирателите, сочат резултатите от допитването.

Съперникът на Русеф - бившият губернатор на щата Сау Паулу Жозе Сера ще получи на първия тур едва 26,4 процента от гласовете на избирателите.

Допитването е извършено сред 2000 бразилци от 136 бразилски общини, като границите на допустимата грешка са плюс-минус 2,2 процента.

Ако все пак се стигне до втори тур, то тогава според същото допитване на института Сенсус за Русеф ще гласуват 55,5 процента от избирателите, а за Сера 32,9 процента. 

Кандидатката за президент на скоро бе подложена на нов натиск да защити водещата си позиция преди президентските избори на 3 октомври.

През уикенда плъзна слух за нов корупционен скандал.
    
Списание "Веха" обвини бившата помощничка и настояща шефка на персонала на президента Еренисе Гера, че е помогнала на предприемачи да получат държавни поръчки в замяна на голям хонорар за консултантски услуги от нейния син. Гера отрече обвинението и каза, че банковата й сметка е отворена за публична проверка.
    
По времето на предполагаемата измама миналата година Гера беше помощничка на тогавашната шефка на персонала на президента Дилма Русеф.
    
Поредният скандал, който е на първа страница на най-големите бразилски вестници, със сигурност ще подхрани нови нападки от главния съперник на Русеф, Хосе Сера.  
    
Той от седмици обвинява управляващата Партия на трудещите за друг скандал, свързан с незаконен достъп до данъчните досиета на дъщеря му и на други членове на неговата Бразилска социалдемократическа партия.
    
Г-жа Русеф е облагодетелствана много от подкрепата на президента Лула да Силва, който е най-популярният президент на Бразилия заради простонародния си чар и икономическото оживление през неговото управление, посочва Ройтерс.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати