16 Април 2024 г. Вторник

БСП обеща гражданско неподчинение срещу сливането на спешните медици

2015-08-25 09:19:55

От БСП са срещу сливането на Спешната помощ от София-град и София област. Кметове от София област също са срещу тази идея на Министерския съвет. "За нас това решение е абсолютно неприемливо", обяви на брифинг в партийната централа депутатът Корнелия Нинова.

16 кмета от областта са дали своето отрицателно становище, допълни социалистката. По думите й, София област се разпростира на територия от 7959 кв. км и на нейна територия има 22 общини, като в някои от тях теренът е изключително труден. Освен това 248 хил. души живеят в София област.

Нинова е притеснена, че ще се влоши качеството на обслужването на пациентите от областта. Според червената депутатка, неприемливи били аргументите на МС, а именно че така ще се спестят административни разходи и ще се подобри комуникацията между центровете в София град и София област. Според нея, също така и линейките по-бавно ще стигат до пациентите.

"Кой разум ще ми обясни, как линейката ще стигне по-бързо от София град до Копривщица, вместо от Пирдоп до Копривщица", недоумява Нинова. 
Не сме съгласни с това решение, категорична е още тя. Ако бъде закрит дори един спешен център или се влоши качеството на здравното обслужване, червените плашат с гражданско неподчинение. Хората са настръхнали, обяви Корнелия Нинова.
Зад тази промяна стоят други аргументи, предполага тя.

"Имаме изградена спешна помощ", увери кметът на Правец Румен Гунински. Според него целта е да се унищожи нещо, което вече е създадено.
Според кмета на Самоков: "Тази промяна се прави ненавременно, а освен това и никой не е поискал мнението на градоначалниците от областта". Според Георгиев, цели се да се компенсира недостигът на кадри от Спешна помощ - София-град за сметка на спешната помощ в София област.

Корнелия Нинова обясни, че през 2005 г. е имало подобно решение, за което е бил сигнализиран Конституционния съд и той го е отменил. "Нека не повтаряме този печален опит", призова Нинова.

Приоритетите за червените в този политически сезон са свързани с бюджет 2016 като левицата ще иска промяна в данъчната система и отмяна на плоския данък. Акцент в работата на социалистите остават и промените в съдебната система като те ще представят идеите си за изменение в процесуалните закони.

Нинова е категорична, че бежанския проблем е тема, по която политиците от всички формации могат да намерят общи позиции.

Според нея акция "пломба" по бензиностанциите е по-скоро Пиар акция, отколкото истинска работа по отношение на контрола върху горивата
.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати