25 Април 2024 г. Четвъртък

Жената и шестте деца на загинал в хотел "Вероника" са сред останалите без дом в гетото "Максуда"

2015-08-22 09:03:20
Съпругата на 33-годишният Йосиф Бисеров, който на 16 април т.г. беше затрупан в развалините на хотел "Вероника" край Варна, е една от жените, останали без подслон след вчерашната акция на Община Варна в гетото "Максуда". Това каза за "Дневник" Николай Николов от "Центъра за стратегии за интеграция на малцинствата".

В момента Ирина и шестте и деца са настанени в Социално- учебния професионален център (СУПЦ) във Варна. Заедно с нея, вчера там са били настанени 19 възрастни и 24 деца.

"Направили сме кризисен център, готвим, събираме помощи и непрекъснато търсим подкрепа, каза Николов. Работим добре и с общинския "Общностен център", който се намира в района на гетото "Максуда"".

Проблем е, че СУПЦ няма функция да изхранва настанените в него и така прехраната им ще трябва да бъде осигурена по друг начин.

"Говорихме с общински съветници, непрекъснато отправяме апели за събиране на хранителни продукти и вещи от първа необходимост, каза още Николов. Ползваме кухнята на Свободната евангелска баптистка църква във Варна и носим храната до центъра. Засега се справяме".

Той съобщи също, че организацията, за която работи, в момента прави списък с най-необходимото, което трябва да бъде набавено за хората, чиито къщи са били разрушени вчера заедно с покъщнината им.

"Няколко жени трябваше да отидат до СУПЦ със служители на общината, за да настанят там децата си, разказа Николов. През това време къщите им са били съборени, а в развалините са останали цялата им покъщнина, вещите, дрехите им".

Друго семейство от "Максуда" още снощи е построило малка дървена барака, за да прекара в нея нощта заедно с осем месечното си бебе, след като къщата им е била разрушена.

"Не е по-голяма от 4 кв.м., каза Николов, а в нея са настанени още 4-5 деца заедно с възрастните. Всичко е прогизнало след снощния дъжд, търсихме найлони, за да я покрием, но не помогна кой знае колко".

По информация на "Центъра за стратегии за интеграция на малцинствата" на част от семействата, които вчера са останали без къщите си е било предложено настаняване в общински бази край курортите "Златни пясъци" и "Черноморец", които се намират на повече от 20 км от Варна.

"Отказали са защото за тях това е непреодолимо разстояние каза Николай Николов. Мъжете в тези семейства работят за най-много 10-15 лв. на ден и дори разходите за автобусни билети до центъра на града за тях са непосилни. Повечето се занимават със събиране на вторични суровини – как да ги носят до "Златни пясъци"".

От Центъра отправиха апел за дарения на стари дрехи, хранителни продукти и ненужна покъщнина. Телефонният номер, на който желаещите да дарят могат да получат повече информация, е 0896687760.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати