Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow Варна arrow Акцията в гетото "Максуда" е нарушила Конвенцията за правата на човека, твърдят ...

Акцията в гетото "Максуда" е нарушила Конвенцията за правата на човека, твърдят юристи

  Print E-mail
2015-08-21 14:34:31
източник: dnevnik.bg

В 16 ч. днес изтича срокът, който вчера Европейският съд по правата на човека даде на правителството, за да отговори на въпроси за съдбата на ромите, чиито незаконни къщи бяха разрушени вчера във варненското гето "Максуда".

Това каза днес за "Дневник" адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ веднага, след като общинските власти във Варна обявиха късно в сряда, че имат намерение да разрушат къщите им.

"Нашите очаквания са, че правителството ще повтори това, което винаги изпраща като отговор в Съда в подобни случаи, каза Михайлова. Ще бъде отговорено, че още преди година ромите са били предупредени, че трябва да разрушат доброволно къщите си, че част от тях сега са настанени в общински приюти, домове и центрове, и че останалите са отказали да бъдат настанени там".

Вчера именно сигналът до правителството, изпратен от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, стана причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаването на незаконни ромски къщи в "Максуда".

Кметът на район "Младост", на чиято територия се намира гетото, обясни пред медите друго. Той каза, че спирането се наложило заради "голямото количество отпадъци, което се е натрупало след започналото събаряне и необходимостта те да бъдат извозени преди да се продължи". Според Христов разрушаването щяло да продължи след 10 дни, но това в никакъв случай не е сигурно, показа проверката на "Дневник".

Днес стана известно, че организацията "Равни възможности" ще адресира още в следобедните часове писмо до Европейския съд по правата на човека с искане да бъдат наложени т.нар. привременни мерки по отношение на България заради вчерашното разрушаване на незаконните постройки в "Максуда", които са единствен дом на живеещите в тях.

Тези мерки ще направят невъзможно разрушаването на къщите, които оцеляха след вчерашната акция на местната власт във Варна. За да продължи с акцията си, тя ще трябва да намери адекватен подслон на хората, чиито къщи подлежат на събаряне като незаконни.

"Решенията на Съда в Страсбург са задължителни за България, като страна, подписала Европейската конвенция за правата на човека и член на Европейския съюз, коментира още адвокат Михайлова. По тази причина евентуално неизпълнение на привременните мерки, които най-вероятно ще бъдат наложени така, както стана при случая "Гърмен" преди месец, би било грандиозен скандал. Събарянето на къщите, по начина, по който това се случи вчера, нарушава на чл. 8 от конвенцията, третиращ правото на семеен живот".

Според мнението на юристи поведението на местните администрации в страната, в случаи като вчерашната акция в "Максуда", се превръща в порочна практика.

"Администрацията трябва да бъде възпитана, че е необходимо първо да осигури място за настаняване и едва след това да пристъпи към разрушаване, каза Даниела Михайлова. Никой до този момент не полага усилия да научи кметовете по места, че трябва да се съобразяват с Конвенцията по правата на човека, тъй като по силата на българската Конституция тя е част от вътрешното законодателство на страната. И точно защото поведението на администрацията е винаги неадекватно, реакцията на Европейския съд по правата на човека е една и съща".

Михайлова даде пример със случая, при който на 5 декември 2008г. пак в гетото "Максуда" заради пътен ремонт бяха разрушени незаконните къщи на три ромски семейства без на обитателите им да бъде осигурен алтернативен подслон.

По този повод в Европейския съд по правата на човека беше заведено дело, чието решение се чака в близките седмици. Междувременно едното от трите семейства е построило нова незаконна къща, която вчера отново е била разрушена, а жалбата им пак е включена в сигнала, подаден вчера до Европейския съд по правата на човека.

Преди час от общинската администрация във Варна изпратиха до "Дневник"  отговор на въпроси, зададени във връзка с вчерашната реакция на Съда в Страсбург.

"Уведомяваме ви, че спирането (на акцията по събаряне на незаконни къщи, бел. ред.) е извършено с оглед необходимостта от извозване на голямото количество отпадъци, натрупано при събаряне на незаконните постройки, пише в текста на отговора.

Уведомителното писмото от Министерството на правосъдието до Община Варна,  по повод изисквана информация от Европейски съд по правата на човека, е получено на 20.08.2015 г. в 17,39 ч. - т.е. час и половина след края на събарянето на незаконните постройки в Максуда.

Днес специалисти от Община Варна ще предоставят изисканата информация до Министерството на правосъдието".

До момента няма отговор от администрацията на кметство "Младост" в града, от която още на 18 август "Дневник" поиска информация за плана, който е бил изготвен за работа с хората от "Максуда", преди началото на акцията от вчера.


Статията е допълнена в 14.20ч. с отговор на въпроси, зададени на общинската администрация във Варна.

Разрушаването на незаконни къщи в гетото "Максуда", Спас Спасов 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Варна
  Новини "Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град. - По ...
  Новини Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху ...
  Новини След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net. - - ...
  Новини Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова ...
  Новини Във варненския "Аспарухов парк" поставиха пейки с гледка вместо към гората към канал, съобщава Булфото. - - Новите места за отдих са обособени след изграждането на отводнителния канал по ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?