20 Април 2024 г. Събота

Алексис Ципрас подаде оставка

2015-08-21 07:48:34

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас подаде оставка по време на телевизионно обръщение към нацията, съобщиха световните информационни агенции.

Ципрас заяви, че мандатът, който получи на последните парламентарни избори на 25 януари от гръцкия народ, е достигнал своя лимит и сега хората трябва да решат наново.

Алексис Ципрас свика предсрочни избори, подчертавайки, чегърците трябва да преценят дали правителството е представлявало страната с кураж пред кредиторите, както и на кого да възложи мандат за провеждането на преговори за редуциране на гръцкия дълг и за провеждане на радикални реформи .

„Натискът, шантажът, финансовото задушаване и ултиматумите доведоха до ситуация, безпрецедентна за Гърция. Обществото иска всичко да се промени. Не постигнахме всичките си цели или споразумения, към които се стремяхме. Но постигнахме възможно най-доброто споразумение." - заяви той.

"Ние сме длъжни да изпълним споразумението, но ние ще се борим за смекчаване на неблагоприятните последици", посочи Ципрас.

"Аз ще се стремя гръцкият народ да се произнесе и да продължим нашата правителствена програма", подчерта гръцкият премиер в оставка.

Припомняме, при гласуването за ратифициране на споразумението по третата спасителна програма за Гърция лявото крило на управляващата партия „Сириза", оглавено от Панайотис Лафазанис, се обяви срещу политиката на правителството. Срещу Ципрас бяха отправени обвинения, че е нарушил предизборните обещания и е довел Гърция до положение на пълно подчинение на кредиторите.
Споразумението беше ратифицирано благодарение на гласовете не опозицията, която подкрепи европейския път на Гърция.

Очаква се предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 септември.

Според гръцката конституция, служебното правителство, което  управлява страната до провеждането на предсрочни парламентарни  избори през септември, трябва да бъде оглавено от председателя на   една от трите върховни съдебни институции на Гърция. 
В сегашния случай като вероятен служебен премиер е сочена  председателката на Ареопага  (върховния съд) Василики Тану-Христофилу, която би била първата жена-премиер в гръцката политическа история.

Президентът обаче има право, преди да обяви провеждане на парламентарни избори, да предложи на лидерите на другите парламентарни партии да съставят кабинет

Атинската информационна агенция съобщи, че държавният глава  Прокопис Павлопулос ще ввърчи мандат на лидера  на дясноцентристката „Нова демокрация" - Вангелис  Меймаракис, да сформира правителство.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати