20 Април 2024 г. Събота

Служители в Спешна помощ София-област плашат Москов с колективна оставка

2015-08-20 12:15:41

Работещи в Спешна медицинска помощподготвят протестна подписка срещу обединението на центровете в София град и София област.

Намерение за сливането им беше обявено вчера от министъра на здравеопазването Петър Москов. Днес в ефира на БНТ директорът на Спешна помощ София-град Георги Гелев не се противопостави на сливането.

В отворено писмо работещи в Спешния център в София-област заявяват, че решението на министър Москов не може да бъде прието и те ще протестират.

Те посочват, че от няколко месеца се наслагват основателни съмнения, че целта на сливането, както и на смяната на ръководството преди време ще доведе до лишаване на населението на Софийска област от своевременен и качествен достъп до спешна медицинска помощ.

"Назначаването за в.и.д. д-р Георги Гелев се породи силно напрежение сред колектива на ЦСМП - Софийска област, в резултат на неяснотата, липсата на логично управление на Центъра и стопиране на цялостната дейност", заявяват в отвореното писмо и изказват своята "възмутеност и пълно несъгласие с некомпетентните действия и намерения на Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за вливане на ЦСМП - Софийска област в ЦСМП -гр. София и некомпетентното управление на в.и.д. д-р Георги Гелев."

Работещите посочват, че в така изложения Доклад и Проект на Постановление липсва всякаква икономическа обоснованост и детайлен медико-статитистически и финансов анализ за целесъобразността на предложените структурни промени, като са и изложени напълно невярни и заблуждаващи твърдения относно структурата и дейността на двата Центъра за оказване на спешна медицинска  помощ, в пълен  разрез с нормативната законова уредба на Република България.

Служителите на Спешния център изброяват 8 аргумента, с които се противопоставят на сливането на центровете София-област и София-град.

Директно обърнато към министър Москов лекарите заявяват, че са категорично несъгласни да се принизява техния труд и заплашват с колективна молба за напускане.

"А в отговор на министъра на здравеопазването и възнамеряващия да ни ръководи доктор Гелев заявяваме, че в република България като равноправен член на ЕС съществува свободен пазар на труда и имайки предвид острия дефицит на медицински кадри няма да е проблем да реализираме вътрешното си желание да помагаме на хората под нечие друго вещо професионално ръковоство", завършва отвореното писмо на служителите на Спешния център София-област.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати