25 Април 2024 г. Четвъртък

Турската радиопрограма в БНР е провокация, убеден е и член на СЕМ

2015-08-19 12:47:07

"Създаването на турска радиопрограма на Българското национално радио (БНР) в Кърджали е провокация". Около това мнение се обединиха председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и членът на Съвета на електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Това желание предизвика острата реакция на ВМРО, които проследиха заседанието на СЕМ, а заради липса на кворум до гласуване така и не се стигна.

„На това заседание по време на отпуските на хората настана паника, защото г-н Ангел Джамбазки и още няколко момчета на ВМРО отидоха там. Тогава както СЕМ беше готов за заседанието,шефът на БНР не идва, председателят на СЕМ също", разкри още подробности Каракачанов.

„На кого правим услуга да турцизираме българите мюсюлмани?", запита председателят на ВМРО и обясни, че в област Смолян има български мюсюлмани, които говорят на официалния за страна български език.

Красимир Каракачанов обърна внимание и на факта, че още през юни директорът на националното радио се срещнал с кмета на Кърджали и е обещал създаването на такова турско радио. „Отваряйки турско радио в Кърджали, чия подкрепа търси директорът на БНР?", попита патриотът и сам намери отговора -  „На ДПС, разбира се".

Това е тенденциозно, провокация е да правиш радио на турски език. Това радио би дезинтегрирало българската нация", заключи Каракачанов. С част от неговите критики се съгласи и членът на СЕМ Мария Стоянова.

„Това искане е провокация от страна на БНР", отсече Стоянова. Представителят на медийния регулатор също разкри за съществуването на подобна среща между директора на БНР и кмета на Кърджали.

„След срещата те си стискат ръцете за такова радио без да имат лицензия от СЕМ", изтъкна членът на медийния регулатор. Тя обаче уточни, че вчерашното заседание на СЕМ не е било извънредно или пък специално, а подобно искане от БНР е подадено още преди месец, но е било върнато за допуснати грешки.

По времето, когато в Нова телевизия Каракачанов и Стоянова обявиха предисторията на идеята за ново радио в Кърджали, по bTV дискутираха по същата тема директорът на БНР Радослав Янкулов, председателят на СЕМ Георги Лозанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Целта е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона", заяви пред bTV директорът на БНР Радослав Янкулов, който не отрече, че и сега програма "Хоризонт" на БНР покрива територията на цялата страна.

"Насила искат да ни направят турци, защо не се погрижат за българите от Северна Гърция, които от 15 години ги претопяват", цитира водещият зрителско мнение на жена от този регион, изпратено до тяхната медия.

"Подобно решение (за създаване на радио, което предава на турски език - б.р.)  ще отвори вратата за сепаратистки прояви, заяви Ангел Джамбазки. "Единството на българската нация зависи и от българския език", допълни той.

Несменяемият председател на СЕМ Георги Лозанов определи искането на патриотите като фалшив натиск. Според него в искането регулаторният орган да отпусне нов лиценз нямало събитие.

© БГНЕС, Така отбелязаха Великден в Кърджали. Снимка: архив

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати