29 Март 2024 г. Петък

САЩ удариха тежко "Газпром" с нови санкции

2015-08-09 10:17:22

САЩ въведоха нови санкции срещу "Газпром" - този път те засягат конкретно находище в Охотско море на изток от остров Сахалин и така поставят под въпрос бъдещето на единствения в Русия завод за втечнен газ.

Южно-Киринското поле се намира на 35 км от брега, съдържа 640 млрд. куб. м природен газ и 97 млн. т кондензат, което го прави едно от най-големите в руския шелф. То отстъпва само на гигантското Щокмановское в Баренцово море на североизток от бреговете на Норвегия, където има 3.9 трилиона куб м газ. Разработката на Щокман обаче е отложена, докато за това поле руснаците имаха планове за експлоатация до 3-4 години.

Освен това преди година енергийният министър Александър Новак каза, че в Южно-Киринское са открити и големи запаси от петрол - около 464 милиона тона, които обаче още не са записани в баланса с ресурсите на "Газпром". Това е най-голямото шелфово находище на петрол в Русия.

"Газпром" планираше да започне експлоатацията му от 2018-2019 г., но след санкциите на САЩ всичко това изглежда ще си остане за години напред на морското дъно. За пръв път Вашингтон въвежда санкции срещу конкретен обект, а не срещу физическо или юридическо лице.

Според съобщението от петък във федералния регистър на министерството на търговията на САЩ се забранява износ, реекспорт и предаване на вече намиращо се в Русия оборудване или софтуер, подлежащо на експортни регулации, за Южно-Киринское. В текста на няколко пъти се изтъква, че находището има и значителни залежи от петрол, се уточнява, че санкциите се разпространяват и върху "крайна потребители". Забраната обхваща компании от която и да е държава и действа независимо от страната, от която би могло да бъде изпратено такова оборудване, стига то да е с американски произход.

Оборудване за подобни находища в света разработват само 4 компании - американските FMC Technologies, Cameron, GE Subsea и норвежката Aker.

Причината за новото решение е, че трябваше изрично посочване на това поле в Далечния изток, тъй като имаше съмнение дали то попада в санкциите за доставка и експлоатация на оборудване за дълбоководни (над 500 фута или около 152 метра) находища. Според официалната страница на "Газпром" Южно-Киринское е на дълбочина 11-320 метра.

Газовият концерн на Русия имаше големи планове за това находище и през юни обяви, че заедно с "Шел" ще построят трети етап (говори се и за четвърти) от завода за втечняване на газ на остров Сахалин. Заводът във Владивосток, част от проекта "Сахалин-2", е единственото подобно предприятие в страната с мощност 10 млн. т. годишно. Третият етап се планираше да увеличи с 50% този капацитет и да заработи през 2021г.

Ден преди решението на САЩ да санкционира находището руското изнаие РБК написа, че "Газпром" "Газпром", "Газпром нефт", ЛУКОЙЛ, "Сургутнефтегаз" и "Роснефт".

Валерий Нестеров, анализатор на Сбербанк CIB, коментира, че с ембаргото срещу Южно-Киринское американците са намерили уязвимо място на "Газпром" и то в сектор, където компанията е неудобен конкурент за стратегическото бъдеще на американския втечнен газ на азиатския пазар.

Платформата "Северно сияние", разположена в Южно-Киринското находище. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати