29 Март 2024 г. Петък

Заплатите им: Плевнелиев – 5406 лв., Борисов – 4189

2015-08-06 12:18:09
Кой във властта каква заплата взима? Оказва се, че най-голямо възнаграждение сред политиците има президентът. Следват го премиерът и председателят на парламента. После са депутатите в Народното събрание.

Всъщност депутатската заплата е основата, на базата на която се определят другите. По закон тя е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни, припомня "24 часа".

Последните данни са от май, когато излязоха заплатите в държавния сектор за март. Те са средно 901 лв. Така излезе, че възнаграждението на народните представители намаляват със 183 лв. и в момента депутатите взимат 2703 лв. основна заплата. Намалели са и възнагражденията на президента и премиера.

Сметките показват, че президентът Росен Плевнелиев в момента се разписва срещу 5406 лв. или 2 депутатски заплати.

Премиерът Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева вземат еднакви заплати, които са с 55% по-високи от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението им е по 4189,65 лв., или с над 1200 лв. по-малко от Плевнелиев.

Министрите пък вземат 30% над депутатската заплата, или 3513,90 лв.

Висок е доходът и на шефа на Сметната палата Цветан Цветков. Той получава 90% от заплатата на председателя на НС, или 3770 лв.

Всички тези заплати обаче бледнеят на фона на възнаграждението, което наскоро си определи новият шеф на БНБ Димитър Радев – 15 368 лв. на месец. И то обаче е нищо, ако се вярва на слуховете, че предшественикът му Иван Искров е взимал 45 000 лв. на месец.

Все пак трябва да се уточни и че това са основните заплати на хората във властта - без добавки за участия в комисии или за прослужено време. Реалните възнаграждения са по-големи.

Например депутатите вземат по 15% отгоре над заплатата си за участието във всяка парламентарна комисия. Бонус от 45 на сто има за зам.-шефовете на НС. По 35% отгоре се полагат на председателите на парламентарни групи и на комисии, както и 25 на сто за техните заместници.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати