Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Герберите нямало да бламират реформата на Москов

Герберите нямало да бламират реформата на Москов

  Print E-mail
2015-08-05 17:04:24
източник: news.bg

Ключови моменти в здравната реформа не се променят с предложенията на ГЕРБ. Това обясни председателката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ по повод появили се спекулации, че се очаква партията на Бойко Борисов да не подкрепи реформата на здравния министър Петър Москов.

Герберите били за задължителната здравна карта, с която да е гарантирано комплексното обслужване на пациентите и се дава възможност за обединение на лечебни заведения, коментира Дариткова, цитирана от БНР.

По думите на Даниела Дариткова, единственото, което се променяло, било обединението да не е задължително.Тя обясни, че без да има здравна карта и преди да е оценена структурата на лечебните заведения по региони, не може да се предложи задължително обединение.

Дариткова коментира, че между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения са постъпили предложения не само от ГЕРБ, а и от всички парламентарно представени партии, без „Атака".

Тя е категорична, че залагат на промени, които няма да бъдат отстъпление от договорените в споразумението за коалиционно партньорство принципи. Те били залегнали и в програмата на ГЕРБ.

Дариткова увери, че не отстъпват от идеята за задължителна здравна карта, която да гарантира равномерно разпределение на ресурсите и еднакъв достъп до качествено здравеопазване, независимо от местоживеенето на пациентите.

Герберката обясни, че се залага макетът и методиката за здравната карта да бъдат изцяло извършени от здравния министър и екипа му. Те щели да определят параметрите, по които областните комисии да отчитат недостига или свръхналичието на определени здравни услуги.

В предложенията си хората от партията на Борисов са запазили текстовете на министър Москов, а именно, че една национална комисия ще определя дали може инвестиционните намерения за строеж на нови болници да бъдат обвързани със задължителен договор с Касата. Дариткова уверява, че тези текстове не са променяни. Целта е в бъдеще да няма много лечебни заведения в един регион и недостиг в друг.

Герберите категорично не са съгласни с идеята за отпадане на изискването от обучението по здравен мениджмънтза управителите на лечебни заведения. В това отношение били подкрепени и от други парламентарни групи, така че дискусията тепърва предстояла.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?