28 Март 2024 г. Четвъртък

Винетките може да поскъпнат, намекна Павлова

2015-08-05 16:38:33

Трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на таксата за ползване. Това показват анализите на Световната банка, заяви в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира, че цената на винетките не е повишавана 5 години. Приходите от тях обаче едва стигали за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Именно заради това може да се наложи вдигане на цените им.

Регионалната министърка анонсира, че вероятно на 2018 г. у нас ще бъде въведена система за т.нар. тол такси. Те се заплащат единствено от тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Винетките пък щели да станат електронни.

Лиляна Павлова изрази надежда до 2023 г. да бъде готова цялата магистрала от София до Кулата, това е крайният срок. Тя увери, че се прави всичко възможно максимално бързо да бъде готово всичко. Вече са сключени два договора с изпълнители. Остават 15-те км през Кресненското дефиле. Срокът на проектанта е до края на годината.

Изпълнителят трябва да е избран най-късно през 2017 година. След това трябва да започне строителството.

„Възможно е и до 2020 година да имаме изцяло завършена магистрала от София до Кулата", надява се Лиляна Павлова.

Павлова коментира, че пътен възел „Белокопитово" отговаря на всички проектантски норми и грешка няма. Тя бе категорична, че дори най-големите критици на пътния възел са променили мнението си за него, когато са преминали. Според нея дискусията за пътния възел показва старата максима, че в България всеки разбира от футбол, политика и пътища.

Регионалният министър коментира и констатираните нарушения при концесиите на плажовете в страната. Тя подчерта, че следят дали се спазват условията при отдадените на концесия или под наем плажове. Първите проверки са показали, че има изключително голям брой нарушения.

Павлова обясни, че проверяват дали свободната площ е налична и дали е равностойна на тази, която е с чадъри и шезлонги. Оказало се, че над 20 плажа не отговарят на изискванията. Втората проверка, която се извършва, е за преместваемите обекти, търговските обекти и заведенията. По думите на Лиляна Павлова, сигурно имат над 40 плажа, които не отговарят на изискванията.

Тя се обърна към плажуващите по родното Черноморие като им обясни, че никой няма право да взима такса за достъп до плажа. Павлова призова гражданите да сигнализират, ако получат билет, който не е стандартният на финансовото министерство.

Павлова изтъкна, че са отменени всички разрешения за строеж на къмпинг „Юг". Отменени са разрешенията за строеж не само на къмпинга, но и на хотела, който е там, независимо, че в него имало туристи. Отменени са разрешенията за строеж и на ресторанта до него, тъй като са незаконни. Те трябва да бъдат премахнати, щом разрешенията за строеж са отменени.

И на къмпинг „Юг", и на къмпинг „Корал" трябва да се преустанови всяка възможност за строителство, категорична е регионалната министърка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати