Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow Варна arrow Легендарният миноносец „Дръзки” отново отваря врати за посетители

Легендарният миноносец „Дръзки” отново отваря врати за посетители

  Print E-mail
2015-08-03 08:52:23
източник: news.bg

След почти 10-годишно прекъсване във  Варна ще бъде отворен корабът-музей  „Дръзки", съобщи Нова телевизия.

Корабът „Дръзки" беше затворен за посетители, защото фундаментите, на които е поставен бяха отлепени от земята. Това поставяше в риск хората, а  Военноморският музей можеше да загуби най-ценния си експонат. 
Ремонтът
 беше продължителен,  продължителен, защото мястото, на което е изложен корабът, е в свлачищен район и се наложи сериозна подготовка. Укрепването вече е факт и във вторник, 4 август, корабът ще бъде отворен за посетители.

„Дръзки" среща в битка турския крайцер „Хамидие" на 7 срещу 8  ноември 1912 г. край бреговете на Калиакра. Първите три торпедоносеца, които атакуват крайцера, не успяват да го улучат, но „Дръзки" използва  различна тактика.

„Не се колебае да се доближи на дистанция, която се счита за прекалено неразумна, но разчитат все пак и на тъмнината в нощта, на изненадата", разказва Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна.
По това време корабът е командван временно от младия мичман Георги Купов.
„Хамидие" е улучен. Има загинали, получава пробойна, с която той излиза от строя.

Това е един от малкото случаи, в които той е засегнат от чужд флот и то от наш торпедоносец, който по тонаж е 40 пъти по-малък.

Победата на „Дръзки" над флагмана на Турция „Хамидие" е първата морска победа на българския флот след Освобождението на България от турско робство. Всеки, който се качи на борда му, ще види при какви условия са живели моряците и как са печелили своите битки.

Посетителите ще могат да разгледат две от помещенията - салета, където се е хранил екипажът, и спалното  помещение, наречено кубрик. Тук своя  морски стаж е прекарал поетът Никола Вапцаров.

„Това помещение е известно с това, че е  увековечено в едно от стихотворенията на Никола Вапцаров, наречено „В кубрика", обясни Петър Тодоров, уредник в музея.

На 4 август е официалното откриване, а на 9 август по повод 136-ата годишнина от създаването на Военноморските сили посещенията ще са безплатни.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Варна
  Новини "Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град. - По ...
  Новини Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху ...
  Новини След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net. - - ...
  Новини Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова ...
  Новини Във варненския "Аспарухов парк" поставиха пейки с гледка вместо към гората към канал, съобщава Булфото. - - Новите места за отдих са обособени след изграждането на отводнителния канал по ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?