20 Април 2024 г. Събота

"Преса" никога не е бил зависим от КТБ или Пеевски, ще се върнем в играта, обяви Валерия Велева

2015-08-01 11:58:51
Вестник "Преса" няма задължения и никога не е бил зависим от Корпоративна търговска банка (КТБ), Цветан Василев или Делян Пеевски, заяви зам.-главният редактор на изданието Валерия Велева пред Нова телевизия. Като единствена причина за спирането му тя посочи намалелите приходи от реклами.

Вчера стана известно, че вестник "Преса" и списание "Тема" спират да излизат от 1 август. Няма да бъдат поддържани и интернет сайтовете на изданията. Според Велева обаче хората зад двете издания готвят нов мащабен проект и "ще се върнат в играта".

Запитана за връзките на изданията с КТБ и ДПС, Велева отрече твърденията, че не са писали лоши материали за Цветан Василев преди краха на банката и за ДПС и Делян Пеевски в момента заради финансови и политически зависимости. "Нашата редакционна политика няма никакво отношение нито към Цветан Василев, нито към Делян Пеевски. Те не са проблемът на българските вестници.

"Преса" остана един красив, честен и независим вестник... Както виждате ние на никого не прощаваме и към никого не клоним", заяви Велева.

Зам.-главният редактор на вестник "Преса" беше един от журналистите, командировани от министерството на културата за откриването на тракийската изложба в музея "Лувър" в Париж. Там тя направи и представянето на последната си книга.

Според нея телевизиите и други медии са облагодетелствани от държавата с това, че могат да получават обществени поръчки. Това било невъзможно за вестниците, а всяка поръчка трябвало да минава през рекламни агенции, което затруднявало процеса.

Велева заяви, че държавата трябва да помага на печатните издания в България.

"Ако държавата беше вдянала да помогне законно на българските вестници, така както се случва в Германия, Швеция, да ги субсидира, както субсидира телевизиите, вкарвайки пари в тях по обществени поръчки... Същото искаме и ние, същото трябваше да бъде направено и за пресата ... Така както вие (телевизиите - бел.ред.) се храните от реклама, така трябва и вестниците да се хранят."

"За да оцелее медиа в България, тя трябва да внимава какво пише, за да получава обществени поръчки", коментира Валерия Велева. 

Изданията престават да съществуват две седмици след като бяха прехвърлени на нов собственик. В началото на юли "Преса" и "Тема" се оказаха (поне формално) в ръцете на "Интегрирани пътни системи" АД, свързана с бившата дясна ръка на Цветан Василев, а понастоящем смятан за близък до Делян Пеевски - Бисер Лазов, съобщи "Капитал Daily".

Издателят "Обединени свободни медии" АД е получавала индиректно пари от банката на Цветан Василев чрез дружеството "БГ Корпорейшън". Транзакциите са осъществени чрез пет договора за заем между ноември 2011г. и февруари 2012 г. 

Вестник "Преса" започна да излиза в началото на 2012 г. Тогава Тошо Тошев успя да привлече журналисти от вестник "Труд", където беше дългогодишен главен редактор. Негов заместник в "Преса" беше журналистката Валерия Велева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати