19 Април 2024 г. Петък

Москов: Когато Реформаторите и ГЕРБ гласуват различно, кой е победителят определя ДПС

2015-08-01 10:11:43
Тонът на разговора между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок е лош, защото се е намесило и предизборното говорене. От това печели ДПС и затова е необходимо заздравяване на отношенията между управляващите, като партиите в Реформаторския блок до две-три седмици трябва да се преформатират и да станат формация с единен орган на управление.

Така обобщи политическата конюнктура здравният министър Петър Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, в интервю за "Събуди се" на Нова телевизия. Той коментира подкрепата на ДПС в ключови решения в парламента през последните две седмици, както и прехвърчалите искри между ГЕРБ и Блока, при които Цветан Цветанов от ГЕРБ намекна за ремонт на правителството с по-малко на брой министри на Реформаторите.

"В парламента надделя партийното, предизборната кампания през последните две седмици", заяви Москов и заяви, че партийният му лидер Радан Кънев е реагирал с писмо в блога си на определени реплики на политици от ГЕРБ. По-рано тази седмица Кънев, който е на посещение в Съединените американски щати, заяви, че е време за предоговаряне на коалицията.

"Когато в парламента започва прехвърляне на вина. Парламентарни групи в управлението си разменят вини, което означава, че основната цел за стабилност е заменена с партийната риторика - как нашите хора да подкрепят нашите кандидати", смята Москов и уточни, че тонът на разговора е лош - виждат го и избирателите на ГЕРБ, и избирателите на Реформаторите. "Това изисква препотвърждаване на основните политически линии", добави той.

Според него все още правителствена криза няма, но проблем в отношенията има. "Много обвинения има и от избирателите. Но истината е следната - когато РБ и ГЕРБ гласуват различно по една тема, кой е победителят определя ДПС. Това се случи в последните седмици", обобщи Москов и добави, че това е  първо чиста математика, но било и поука, която трябва да се извлече, стига управляващите да не са просто партийни секретари, които нахъсват електората.

За избора на социалистката Ма Манолова за омбудсман Москов заяви, че Блокът няма вина, защото техният кандидат - досегашния обществен защитник Константин Пенчев, е загубил. "Нали разбирате, че не може да вменявате вина на Блока кой е загубил. Кой е избрал Манолова - не е РБ, оттам нататък да се смятат, пресмятат, да си снимат бюлетината", каза Москов, вероятно имайки предвид, че в профила си във "Фейсбук" Цветан Цветанов публикува снимка с отметка на Пенчев.

За отпадането на два от трите въпроса на предложения от президента референдум - за задължителното гласуване и мажоритарния вот, Москов заяви, че те на пръв поглед изглеждали добре, но не било така. "Въпросът за мажоритарния вот беше зададен лошо, затова не се получи и парламентарна подкрепа", посочи Москов и уточни, че предложението на президента не включвало точна бройка депутати, които да бъдат избирани този начин, а така в крайна сметка можело после да се окаже, че само трима или десетима. По думите му проблемът винаги ще е, че партийните апарати филтрират кандидатите, затова преференцията е по-добрият вариант, тоест избирателят да може да гласува дори за 30-ия в листата.

Попитан дали притеснението на РБ не е, че от мажоритарния вот ще спечелят само големите партии, Москов заяви, че няма проблем 240 депутати да се избират мажоритарно. "Нямам проблем да се явя мажоритарно срещу всеки, който критикува РБ".

Накрая коментира и какво предстои пред партиите в Блока. "За мен, влизайки в това мнозинство, има една единствена цел - стабилност и ясно, точно и разписано в пространството поведение на ГЕРБ и РБ, иначе ДПС определя правилата", заяви той и добави, че решението е промяна на структурата на Блока, която в момента била аморфна. Според него през следващите седмици партиите от Блока да решат дали да станат единна формация с единен орган на управление. "Лидерството не е проблем, а решение", добави той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати