28 Март 2024 г. Четвъртък

Българите с два милиона по-малко през 2060-та

2015-08-01 10:03:55

С близо 2 млн. души ще намалеят българите до 2060 г. Тези прогнозни данни изложи Корнелия Нинова в парламента по време на дискусия, свързана с демографската ситуация.

Обръщайки се към вицепремиера и социален министър Калфин, Нинова заяви, че нацията ни се топи с всяка изминала година.От 1990 до 2011 г. сме намалели с 1,5 млн. души.

През 2060 г. с близо още 2 млн. ще намалеят българите. С около 310 000 души ще намалеят младите, а трудоспособните - с 350 000 души. "Чакат ни драматични социални проблеми", предупреди социалистката.

Като основна причина тя изтъкна ниската раждаемост.Увеличава се броят на абортите. 6 от всеки 10 деца са родени без брак. Продължава и тенденцията деца да раждат деца.

Нинова е на мнение, че политиците трябва да се обединят и да приемат, че има проблеми, свързани с тежка демографска криза. Трябва да набележим мерки за преодоляването, но не онези мерки, концепции, които остават добри послания на хартия, смята Нинова.На второ място, Нинова обърна внимание нависоката смъртност.България е държавата първенец по този показател в ЕС. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) към 2012 г. 15% от населението не може да получи здравеопазване, а днес тези проценти са много по-високи. Заради емиграцията пък от 1990 г. до днес сме намалели с 6%.


Мерките по демографската политика са мерки, хоризонтални и зависят от усилията на всички министерства и министри, заяви Мариана Тодорова от АБВ.

Те могат да дадат ефект след години, когато се натрупат резултати от секторните политики. "Министърът може да допринесе за по-добра демографска политика, но не може да свърши цялата работа", категорична е Тодорова.

Тя напомни, че са били приети няколко закона, които допринасят за решаването на демографските проблеми . Кодексът на труда гарантира гъвкавото работно време.

Ако се добави след време и ваучерна система, с която да се предоставят грижи за деца и възрасти хора, за нетрудоспособни, също ще е добър принос. Законът по заетостта ще стимулира работодатели, които наемат самотни майки.

"С пенсионната реформа отчитаме новите реалности", отбеляза Тодорова. Важно обаче било и каква динамика има в корпоративния сектор.

Социалистът Георги Гьоков констатира, че българският етнос изчезна. По-възрастните хора се нуждаели от повече здравни услуги. Той упрекна управляващите, че увеличили възрастта на пенсиониране и разделяли заболяванията на социално значими и социално незначими - т.е "едните ще ги лекуваме, другите ще им вземаме парите, ако нямат пари, да умират".

Гьоков настоя вицепремиерът Ивайло Калфин да отговори как с пенсионната, здравната и образователната реформи допринася за решаване на демографския проблем.

Патриотът Красимир Каракачанов е на мнение, че трябва да се ограничи раждаемостта в маргинализираните общности. Само че 45 години се съобразяваме какво ще кажат в Москва, сега се съобразяваме какво ще кажат в Брюксел, възмутен е той.

Според Стефан Кенов от БДЦ трябва да има нов стратегически документ, който да постави ясни параметри какво правим като данъчни облекчения за семействата с деца. Иначе няма да има смисъл от образователната, пенсионната и съдебната реформа, ако няма български граждани след 20-30 години.

Демографската политика е политика на политиките, отчете и ДПС в лицето на Хасан Адемов. Бившият социален министър припомни, че цели 16 години тази политика е била неглижирана, а невзетите тогава решения са проблемът сега.

Закривани са ключови дирекции в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), едва 2014 г.се създаде Националният съвет по демографска политика, изтъкна Адемов.

Предшественикът на Ивайло Калфин обобщи, че в България населението не само застарява бързо, но и намалява с бързи темпове, като това е трайна тенденция.

Нивата на раждаемост не компенсират смъртността, естественият ни прираст е отрицателен от 23 години. Мерките на МТСП не са достатъчни, колкото и да увеличим парите за социално подпомагане, няма да можем да решим тези проблеми, смята ДПС депутатът. За него раждаемостта се увеличава, когато има стабилност и икономически растеж и в тази насока трябва да са насочени мерките на политиците.

Десислав Чуколов от „Атака" пък призова колегите си да направят така, че хората от чужбина да се върнат, възрастните да живеят по-дълго, хората у нас да раждат.

"Когато пенсиите са минимум около 500 лева, а заплатите - 1000 лева, това ще се случи, но посрещнахте тази наша идея с присмех, припомни атакистът. Да слезем от облаците и да се хванем на работа, имате пълната ни подкрепа за това", обърна се той към депутатите и Калфин.

Странно впечатление прави отсъствието на цяла парламентарна група, която явно не се интересува от тежките проблеми на бъдещето на страната, сряза червеният лидер Михаил Миков реформаторите, които след проваленото по-рано гласуване по анти се оттеглиха на заседание и още не са го приключили. Държавата все повече се отдръпва в областта на здравеопазването, на образованието, социалният бюджет е остатъчна величина, притеснен е социалистът.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати