26 Април 2024 г. Петък

Вторият Суецки канал бе построен за по-малко от година

2015-07-30 08:51:22
Египет завърши изграждането на новия Суецки канал, обяви ръководителят на проекта в сряда. На новия канал се гледа като на символ на национална гордост и основен шанс за стимулиране на икономиката, която страда от голяма безработица, коментира "Ройтерс".

Проектът, чието изпълнение беше надзиравано от армията, беше завършен за 11 месеца и струваше 8 млрд. долара. Новият канал върви паралелно на стария 145-метров канал и е част от по-големия ангажимент за разширяване на търговията по най-бързият за корабоплаването маршрут между Европа и Азия.

Суецкия канал е жизненоважен източник на твърда валута за Египет, особено след революцията от 2011 г., която намали чуждестранни инвестиции и приходите от туристическата индустрия.

"Приключихме работата на време и дори преди определеното време", заяви пенсионираният адмирал Мохаб Мамеш, ръководител на проекта, по време на пресконференция.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси бе наредил каналът да бъде завършен в рамките на една година.

Новият воден път ще бъде официално представен на пищна церемония, на която ще присъстват Сиси и чуждестранни високопоставени лица, на 6 август. По-рано миналата седмица първите товарни кораби преминаха през канала.

Мамееш подчерта сигурността на водния път, заявявайки, че скорошните атаки няма да имат ефект върху него.

Египетският клон на "Ислямска държава" обяви по-рано този месец, че е обстрелвал египетски военен кораб в Средиземно море.

Египет се бори с ислямистките бунтовници на полуостров Синай, който се намира между Израел, Ивицата Газа и Суецкия канал.

Коментарите на Мамеш дойдоха след посещение на канала от делегация от Международната Морска Камара (ICS), търговска асоциация на собствениците и операторите на търговски кораби.

"Най-учудващото е, че това (строежът - бел.ред.) приключи толкова бързо", каза генералният секретар на ICS Peter Хинчлиф. "Повече кораби ще могат да използват канала и най-важното за нас е, че те ще преминават за по-малко време."

Съществуващият канал носи на Египет около 5 милиарда долара на година. Новият канал, който ще позволи двупосочното движение на големи кораби, трябва да увеличи приходите до 2023 г. на 15 милиарда. Той ще доведе до намаляване на времето за навигация на кораби до 11 часа от сегашните приблизително 22.

Правителството също така планира да изгради международен индустриален и логистичен център в близост до Суецкия канал, който се очаква да съставлява около една трета от египетската икономика.

Мамеш обяви, че работата по нов страничен канал, свързващ Порт Саид със Средиземно море ще започне на 7 август.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати