Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 16
Начало arrow София arrow „И-ва-нов - off, off, off", викат хиляди под прозорците на КЕВР

„И-ва-нов - off, off, off", викат хиляди под прозорците на КЕВР

  Print E-mail
2015-07-29 13:17:59
източник: news.bg

Хиляди протестиращи - представители на синдикатите и на работодателите, се събраха в пространството на "Триъгълника на властта" - площада между сградите на Министерския съвет, Бившия партиен дом и на президентството.

Те изразяват недоволството си от намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване цената на тока за индустриални цели.

Припомняме, от първи август предстои увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото" и съответно на цената на тока за индустрията с 20 на сто. По този повод четирите работодателски организации, подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа", организират днес национален протест.

Той ще се проведе в цялата страна, като сред акцентите му е и спиране на производствените мощности, което да има сериозно отражение върху ЕСО - Електроенергийния системен оператор. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев изтъкна пред хилядната маса, че „работодатели и синдикати са тук заедно, за да заявят искането си сметките им да не бъдат надписвани".

Той подчерта, че консумацията на електроенергия у нас е от порядъка на 32-33 млн. мегават часа годишно. По думите му, в България почти половината от енергията, която се произвежда, се продава на преференциални, а не на пазарни цени.

Ценовата надбавка от 40 лева, която КЕВР иска да сложи, не е пазарна величина, а се определя от КЕВР с цел да покрие дупката между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи.

Той бе категоричен, че всяко домакинство в България плаща една средна работна заплата годишно за кражби, разхищение за този "пладнешки грабеж".

Именно по тази причина днес синдикатите и работодателите буквално се изсипват в столицата, за да поискат да бъде сложен край на кражбата.

Протестиращите заявиха ясно позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока.

Да на реформите, не на кражбите"Не убивайте българските работещи предприятия".

Протестиращите настояват да бъдат променени договорите с американските централи. След кратките слова протестиращите се насочиха към сградата на КЕВР.

Под прозорците на комисията служители и работници поиска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. 
Протестиращите Алчни работодатели не искат да плащат ценовата надбавка".

Вдигаш тока, дай оставка!"

"Иванов - of-of-of" като послание към шефа на КЕВР. Иване, дай оставка.

Предвид горещото време е осигурена и вода за хората в шествието и е предвидена линейка.

Протестното шествие ще мине покрай сградата на КЕВР, ще стигне до парламента, след което отново ще се върне пред МС.

С викове "Кой с тока ни краде? Те, те, те!" протестът на работодателите и синдикатите  достигна до сградата на Народното събрание. По данни на полицията около 5000 души са шествали днес в столицата.

Многолюдният протест срещу скока на цените на тока тръгна от т.нар "Ларго", премина през сградата на КЕВР и достигна централната сграда на Парламента, където депутатите провеждат редовното си заседание.

Там скандиранията продължиха с въпроса "Кой с тока ни краде? ДПС". Председателят на строителната камара в България Светослав Глосов заяви, че ДПС е внесла закон за централи, които произвеждат енергия от оборски тор.

Оборският тор се оказал по-важен от индустрията.Затова протестиращите заявиха, че "който краде от оборски тор, е направо за затвор".

Протестиращите настояха за реформи и обективни цени на електроенергията.

Ние сме тук, за да браним работните места", обяви Петрова и напомни, че от две години КНСБ призовава ндустрията да бъде възраждана. Как я въздраждаме?-  Като  закриваме предприятията. Като закрием предприятията, кой ще потребява енергия. Кого ще возят железниците?", коментира тя.

От КНСБ предупредиха, че без държава, няма индустрия. "Няма да плащаме грешните политически решения, няма да плащаме чужди сметки"Мафия, мафия!".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В момента ...
  Новини От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празниците.Не е ...
  Новини 172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински ...
  Новини За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 ...
  Новини Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?