25 Април 2024 г. Четвъртък

Осъдиха на смърт сина на Кадафи Сейф ал Ислам

2015-07-28 14:59:53

Либийски съд осъди синa на бившия диктатор Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и други осем души на смърт, съобщават „Франс прес" и БиБиСи.

Той е осъден на смърт за военни престъпления по време на гражданската война през 2011 година.

Август същата година е издадена международна заповед за неговия арест по обвинения в престъпления срещу човечеството.

По време на процеса Сейф ал Ислам беше обвинен в набиране на наемници, които са получили либийски паспорти, планиране и извършване на атаки срещу цивилни цели, а също така за формиране на въоръжени формирования и стрелба по демонстранти. Той също беше обвинен за изнасилване и подбуда към убийство.

Бившият шеф на разузнаването Абдула Сенуси и последният премиер при Кадафи Ал Багдади ал Махмуди са също средосъдените на смърт за престъпления по време на войната през 2011 година.

Сейф ал Ислам не присъства в залата по време на процесаи даваше показания чрез видеовръзка. Той беше задържан от бивша бунтовническа група от град Зинтан през 2011 г., която отказва да го освободи.

Групата, която държи сина на Кадафи се противопоставя на правителството в Триполи, което повдига въпроса дали ще може да се изпълни присъдата, ако се потвърди на другите инстанции.

Осъдените на смърт имат право да обжалват присъдата.

Други десетки обвиняеми получиха от пет години до доживотен затвор.

Не е ясно дали присъдите срещу 38 фигури от ерата на Кадафи, само 29 от тях присъстваха на процеса, ще бъдат изпълнени. Четирима души бяха оправдани.

Процесът, който започна в либийската столица през април миналата година, е критикуван от организации за човешки права. Също така е свързан със спор с Международния наказателен съд в Хага за юрисдикцията над случая срещу Сейф ал Ислам.

Смята се, че именно Сейф ал Ислам и либийското правителство, а не Кадафи, са блокирали решението за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха арестувани през 1999 година и в последствие бяха осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Преди години Сейф aл Ислам призна, че над българските медици е било упражнявано насилие по време на задържането им в Либия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати