29 Март 2024 г. Петък

Над 200 души и хеликоптери се борят с огнената стихия в Рила

2015-07-25 09:14:50

Разраства се пожарът в Рила. Пред Нова телевизия военният министър, който е на мястото, увери, че имат готовност в борбата с огнената стихия да се включат сили от вътрешността на страната. Той е разговарял с премиера Бойко Борисов, който е разпоредил пълна подкрепа от всички министерства, които могат да помогнат.

Припомняме, пожарът избухна в алпийската част на планината в местността "Калугерски дол" в четвъртък вечерта. Теренът е пресечен и труднодостъпен.

Със стихията се борят десетки огнеборци, горски служители и военни. В погасяването участват 35 войници и два хеликоптера. Включиха се и доброволци, които са тръгнали тази сутрин в 7.00 часа. Над 200 души участват в погасяването. Всички са добре оборудвани. На мястото е и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов увери, че няма опасност за хората, живеещи в района, както и за Рилската обител. В самия район на пожара няма населени места - най-близкото населено място е на 5-6 км от стихията. Рилският манастир се намира на 1 км.

Огънят вече обхваща около 110 декара високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб, на около 2000 метра надморска височина.

Гори предимно тревна и храстова растителност. Пожарът е низов. Минал е през гората, но там са засегнати предимно сухи дървета, максимум 30-50 дка за засегнати.

Три големи огнища има в момента. Първото възникна в четвъртък вечерта, второто пълзи към Додов връх, а третото е ниско надолу към река Друшлявица. Реката слиза точно до Рилския манастир.

Дамянов обясни, че усилията са насочени за спиране на пожара между иглолистната и широколистната гора.

Хеликоптерите се снабдяват с вода от град Рила.

Експертите определят ситуацията като сложна, но не и фатална. Надяват се до края на деня да направят просеки, за да може огънят да бъде ограничен.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал от огнище, запалено от туристи. То е било открито. Друга версия е, че огънят е причинен от бракониери.

Експертите са категорични, че причината е човешка небрежност, тъй като 96 % от горските пожари са предизвикани от човешка небрежност.

За да не се разрасне огънят през нощта 17 души са го следили в местността Калугерски дол.

Надеждите са до края на деня стихията да бъде овладяна.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати