Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 27
Начало arrow България arrow Над 200 души и хеликоптери се борят с огнената стихия в Рила

Над 200 души и хеликоптери се борят с огнената стихия в Рила

  Print E-mail
2015-07-25 09:14:50
източник: news.bg

Разраства се пожарът в Рила. Пред Нова телевизия военният министър, който е на мястото, увери, че имат готовност в борбата с огнената стихия да се включат сили от вътрешността на страната. Той е разговарял с премиера Бойко Борисов, който е разпоредил пълна подкрепа от всички министерства, които могат да помогнат.

Припомняме, пожарът избухна в алпийската част на планината в местността "Калугерски дол" в четвъртък вечерта. Теренът е пресечен и труднодостъпен.

Със стихията се борят десетки огнеборци, горски служители и военни. В погасяването участват 35 войници и два хеликоптера. Включиха се и доброволци, които са тръгнали тази сутрин в 7.00 часа. Над 200 души участват в погасяването. Всички са добре оборудвани. На мястото е и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов увери, че няма опасност за хората, живеещи в района, както и за Рилската обител. В самия район на пожара няма населени места - най-близкото населено място е на 5-6 км от стихията. Рилският манастир се намира на 1 км.

Огънят вече обхваща около 110 декара високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб, на около 2000 метра надморска височина.

Гори предимно тревна и храстова растителност. Пожарът е низов. Минал е през гората, но там са засегнати предимно сухи дървета, максимум 30-50 дка за засегнати.

Три големи огнища има в момента. Първото възникна в четвъртък вечерта, второто пълзи към Додов връх, а третото е ниско надолу към река Друшлявица. Реката слиза точно до Рилския манастир.

Дамянов обясни, че усилията са насочени за спиране на пожара между иглолистната и широколистната гора.

Хеликоптерите се снабдяват с вода от град Рила.

Експертите определят ситуацията като сложна, но не и фатална. Надяват се до края на деня да направят просеки, за да може огънят да бъде ограничен.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал от огнище, запалено от туристи. То е било открито. Друга версия е, че огънят е причинен от бракониери.

Експертите са категорични, че причината е човешка небрежност, тъй като 96 % от горските пожари са предизвикани от човешка небрежност.

За да не се разрасне огънят през нощта 17 души са го следили в местността Калугерски дол.

Надеждите са до края на деня стихията да бъде овладяна.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?