19 Април 2024 г. Петък

Ленин се завръща в Берлин

2015-07-24 08:49:02

Погребана след Обединението, главата от огромна статуя на Ленин, която някога се издигаше на площад в Източен Берлин, отново ще бъде изложена пред обществеността, но това завръщане не минава без затруднения, пише Елоа Руйе от Франс прес.

Зрителите на филма "Сбогом, Ленин" от 2003 г. - един от най-големите успехи на съвременното германско кино, помнят тази сцена: гигантски бюст на водача на Октомврийската революция се носи във въздуха, вързан с въже за хеликоптер над блоковете край някогашния булевард "Карл Маркс" в Източен Берлин.

В края на лятото Ленин - или поне главата му - ще прекоси германската столица на полуремарке и този път това няма да стане за целите на някаква художествена фикция. Гигантската глава, висока 1,7 метра и с тегло 3,5 тона, ще стане част от постоянна експозиция, посветена на политическите паметници в Берлин, изхвърлени на боклука по волята на сменящите се режими и която по свой начин разказва бурната история на Германия.

"Още от самото начало се планираше Ленин да е в експозицията, която искахме да подготвим, тъй като това е необичайна статуя, дори само заради размера й", обясни за АФП Андреа Тайсен, уредник в цитаделата Шпандау, в западната част на Берлин, където ще се намира откриващата се през септември изложба.

Целият монумент от украински розов гранит, изработен от председателя на Художествената академия на СССР Николай Томски и представляващ Ленин, изправен на фона на червено знаме, беше висок 19 м.

Впоследствие статуята придоби символичен характер, тъй като съдбата му след рухването на Берлинската стена беше "в центъра на граждански протести и на дебати в парламента на Берлин", обясни Тайсен.

Изоставена в една гора

Открит тържествено в присъствието на няколко десетки хиляди души на 19 април 1970 г., три дни преди 100-годишнината от рождението на Ленин, паметникът остана 31 години на площад, носещ името на революционера. 

Това продължи, докато през есента на 1991 г. с гласуването в районен общински съвет, утвърдено от първия кмет на обединен Берлин Еберхард Дипген, беше наредено демонтирането му.

Тогава обаче не беше решено той да бъде унищожен и монументът от 120 отделни части загадъчно намери убежище в защитен горист район в югоизточния край на града.

Днес никой вече не знае чие е било решението паметникът да бъде захвърлен там. "По онова време, честно казано, не са се занимавали много с това, просто имаше други проблеми за решаване", казва Петра Роланд, която отговаря за връзките с обществеността на Берлин по въпроса.

Както и останалите части, главата била закопана, а поради липсата на първоначално принципно споразумение с организаторите на изложбата това положение се запазило. През август 2014 г. Сенатът на Берлин заяви, че вече не знае точно къде се намира главата и отбелязва освен това, че изкопаването й би било твърде скъпо.

"Тогава се свързах с в. "Берлинер цайтунг" и казах, че знам къде е главата", смее се Рик Миник, американски документалист, живеещ в Берлин, който в началото на 90-те години заедно със свой германски приятел разкопал главата с лопата и заснел сцената. Тя може да се види и днес в YouTube.

"Миналото лято някой реши, че главата няма да бъде изкопана и тогава острата реакция на печата оказа масиран натиск върху местното управление, за да го накара да изпълни даденото обещание", казва Миник.

Ливаден гущер

Берлинските градски власти признават с недомлъвки за протакането. "Мисля, че отговорът на въпроса дали темата е политически деликатна, е "да"", казва Петра Роланд. "Изминаха 25 години от падането на Стената и ние естествено си помислихме: Разумно ли е да разхождаме Ленин през града и да го излагаме в музей?"

Сериозният подход на организаторите на изложбата накрая убедил градската управа.
Завръщането на Ленин обаче се сблъскало с друго, неочаквано препятствие. През януари представителка на Зелените в градския съвет предупреди, че гористата долчинка, където се намирали останките от статуята, се е превърнала с времето в местообитание на ливадния гущер, който е застрашен вид. Това веднага мобилизира природозащитните организации, които в Германия са много влиятелни, и доведе до ново забавяне.

В крайна сметка се стигна до споразумение: от март, когато животинчето се събужда от зимен сън, до края на август биолог, упълномощен от градските власти, ще извърши грижливото им преместване.

После главата ще бъде изровена от земята и ще намери мястото си в експозицията в настоящия си вид.

"Показваме паметниците във вида, в който са били намерени", обяснява Тайсен. "Колкото до Ленин, целта не е да го представим като героична фигура. Смятаме да го покажем легнал, както беше в земята", казва тя.
 

/БТА/

Статуя на Ленин в Красноярск. Снимка: архив, Reuters 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати