23 Април 2024 г. Вторник

Нов вариант на промени в Конституцията внасят в НС

2015-07-24 08:36:58

В края на седмицата на преговорите в парламента се очаква да бъдат внесени предложенията за промени на Конституцията в частта й за съдебната власт.

След многобройни консултации се очаква новият проект да включва разделяне на Висшия съдебен съвет, пряк избор на магистратската квота, по-големи правомощия на инспектората  и ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Очакванията са поправката да получи подкрепа на над 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ. По-късно днес ще стане ясна и позицията на АБВ, но е почти сигурно, че и те ще се съгласят с текстовете, които са залегнали в определения от лидера на ДСБ Радан Кънев като "исторически компромис" старт на реална съдебна реформа.

В позиция от партията на вицепремиера Меглена Кунева обявиха, че депутатите на ДБГ ще гласуват "по съвест", защото настояването им е за по-радикална съдебна реформа.

Широкият политически консенсус ще позволи на първо четене промените в Конституцията да се гласуват от Народното събрание в края на месец август, когато ще бъде свикано и извънредно заседание.

Ако 180 депутати гласуват "за", то промяната на Основния закон може да влезе в сила преди края на месец септември, когато се очаква да бъде внесен и проект за промени в Закона за съдебната власт, изготвен от Министерство на правосъдието.

Вариантът, който се очаква да бъде внесен днес, включва разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорско следователска. Кадровите въпроси ще се решават отделно от двете колегии.

Превес в съдийската колегия ще имат пряко избрани от магистратите съдии, а излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще са малцинство. В прокурорско-следователската съотношението излъчени от магистратурата и от политиците ще е паритетно - 6 на 6.

Текстовете на бъдещата поправка на Конституцията предвиждат още засилване ролята на Инспектората към ВСС. Висшият адвокатски съвет ще може да сезира Конституционния съд.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати