23 Април 2024 г. Вторник

Петя Крънчева хвърля оставка като зам.-шеф на СГС

2015-07-20 12:03:19

Съдия Петя Крънчева ще депозира оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС) като зам.-председател на Софийския градски съд(СГС). Това съобщават от пресслужбата на съда.

Ръководството на градския съд е било уведомено, че Крънчева ще депозира оставката си днес.

Припомняме, след встъпването си в длъжност новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстраненопо повод скандала "Червей". Един след друг заместниците на Владимира Янева хвърлиха оставки. Петя Крънчева остана последната, която не подаде оставка.

Срещу Крънчева имаше образувано дисциплинарно производство, по предложение на Лозан Панов. То бе свързано с доклада на ВСС от проверката на СГС. В работата на градския съд бяха констатирани много пропуски и недобри практики. В доклада бе констатирано още, че Крънчева е подала невярна информация в съвета за разпределените й дела.

На 10 юли Крънчева бе разпределена от системата за случаен принцип да гледа делото срещу доскорошната си шефка Владимира Янева по т. нар. дело „Червей". Освен Янева по делото подсъдим и бившият директор на „Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Очаквано, няколко часа по-късно Крънчева си направи отвод.

В края на 2014 година десетки градски съдии поискаха оставките на председателя на съда Владимира Янева и две от заместничките й - Богдана Желявска и Петя Крънчева. Дни след това към тях с писма до ВСС се присъединиха и магистрати от Софийския административен съд  и Софийския районен съд.

Повод за това станаха поредица скандали около СГС за системата за случайно разпределение на делата, включително и съмненията около избора на съдията по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, като и казусът с процедурата за обявяване в несъстоятелност на френската фирма за алкохолни напитки „Белведере".

В крайна сметка ВСС не можа да остане безмълвен пред редицата жалби и насрочи заседание в началото на 2015 г. заедно с правосъдния министър Христо Иванов, на което се взе решението да се образува проверка на дейността на ръководството на съдилището.

При извършената проверка бяха установени много пропуски и недобри практики в работата на градския съд. Временната комисия установи, че ръководството на съда не се е справило напълно със задължението си ефективно да управлява институцията.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати