29 Март 2024 г. Петък

Политическата криза в Македония е разрешена, обяви Груевски

2015-07-15 08:39:12

Политическата криза в Македония е разрешена. Европейските перспективи за страната остават отворени. Икономиката се освобождава от ограниченията, които бяха наложени от политическата криза и ще продължи да се разраства, което означава нови работни места и нови инвестиции.

Това заяви на пресконференция премиерът на страната Никола Груевски след постигнато с партиите споразумение за предсрочни избори, съобщават македонски медии.

Груевски благодари на ЕС, САЩ и специално на еврокомисаря Йоханес Хан за посредничеството в преговорите.

Премиерът добави, че ще подаде оставка до края на годинатa и ще бъде издигнат временен премиер от ВМРО-ДПМНЕ за период от 100 дни, считано от 15 януари 2016 година, до изборите, които ще се проведат на 24 април 2016 година.

По думите му от октомври ще бъде назначен технически министър на вътрешните работи, за да не се свързва с никаква политическа партия преди предсрочния вот. Той ще бъде избран от опозицията.

Договорено е до 15 септември 2015 година се избере прокурор от партиите, който ще води разследване около скандала с подслушванията.

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев е доволен от постигнатото споразумение. По думите му в споразумението са включени аспекти от проекта на опозицията „Истината за Македония".  СДСМ и останалите партии от опозицията ще имат представители в 5 министерствa, включително на вътрешните работи, труда и финансите.

На 1 септември опозицията ще се върне в парламента и активно ще участва в законодателния процес.

Споразумението е подписано от лидерите на четирите най-големи партии. Преговорите в резиденцията на ЕС в Скопие продължиха над 12 часа.

Припомняме, Македония се намираше в тежка политическа криза от началото на годината. Еврокомисярат Йоханес Хан лично се включи в преговорите, за да помогне за намиране на компромис. На 2 юни в негово присъствие четиримата лидери на водещите партии в страната - Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи, се договориха в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори през април следващата година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати