29 Март 2024 г. Петък

Няма да дам оставка, но нека си протестират!

2015-07-14 16:48:07
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да се поддаде на натиск и няма да си подаде оставката. Той обаче допълни, че живеем в свободна държава и уважава правото на протест на всеки.

"Няма да си подам оставката. Право на всеки е да протестира, да иска оставки и да се аргументира", каза обвинител №1 пред bTV.

За тази вечер е насрочен протест с искане за оставка на главния прокурор и в подкрепа на съдебната реформа. Тази нощ пък Съдебната палата бе осветена с надпис "Оставка".

Цацаров обяви и че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи, защото има достатъчно други ангажименти.

Главният прокурор отрече да води война с правосъдния министър Христо Иванов. За проверката, започнала по медиен сигнал срещу правосъдното министерство, той обясни, че е насочена срещу длъжностни лица, а не срещу министъра.

"Ако някой твърди, че проверката срещу правосъдното министерство е насочена срещу Христо Иванов и реформата, се лъже", каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира и доклада на парламента за КТБ. "Как стана така, че тези, които приеха доклада в парламента, заметоха истината и написаха че КТБ е съществувала като пирамида?", попита той.

Цацаров зададе и въпроса дали някой се съмнява, че КТБ е било най-гледаното бижу на властта, която си го е гледала добре.

"В моя мандат смятам, че делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо", беше категоричен главният прокурор. 

Главният прокурор коментира и промените в Конституцията. Той обясни, че не може да приеме популисткия подход към съдебната реформа и отсече, че системата не може да бъде променена с лозунги.

Цацаров прогнозира, че измененията в Конституцията няма да съберат нужната подкрепа в парламента. Той предрече, че в най-добрия случай промените могат да бъдат приети около Коледа.

"До броени дни обвинителният акт срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров ще влезе в съда", обяви още главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата няма нови данни за братя Галеви, въпреки информациите в медиите къде се намират те. 

"Задържането на хора като братя Галеви може да се осъществи по реда на международната правна помощ. Ако има наистина данни, а не публикации, ще се задействаме", каза Цацаров.

"В прокуратурата има некадърници, определени некадърници. Има много шлака, която с течение на времето трябва да изтече", каза още обвинител №1.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати