23 Април 2024 г. Вторник

Димитър Радев е новият шеф на БНБ

2015-07-14 14:04:01

Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран по време на извънредно заседание на парламента.

След като депутатите от БСП напуснаха за кратко пленарното заседание, за да се консултират кого да подкрепят, гласуванетозапочна, като по право се извърши по азбучен ред.

Първи бе Бисер Манолов, подкрепен от 37, против 18, 118 въздържал, като той не успя да се пребори за поста на Иван Искров. ДПС не гласуваха.

След това бе подложена номинацията на Виктор Йоцов. За него бяха 44, 22 против и 104 бяха въздържал се. Григорий Вазов също не спечели нужните гласове, като за него гласуваха 43 депутати, 12 против и 116 се обявиха въздържал се.

И така последният гласуван стана първи. Очаквано, Димитър Радев бе избран за управител на БНБ. За бяха 130, 16 против и 34 въздържал се. ДПС дадоха 7 гласа за Радев.

Заклевам се в името на Република България да спазвам законите на страната, да съдействам за осъществяване на поверените на БНБ функции, както и да пазя служебната, банковата, търговската или друга правно защитена тайна, включително и след прекратяване на пълномощията ми. Заклех се", гордо обеща пред народните избраници новоизбраният управител на Българската народна банка Димитър Радев.

Веднага след избора на нов управител на БНБ депутатите гласуваха оставката на Иван Искров. Решението влиза в сила от утре, когато влиза в сила и изборът на нов гуверньор. За оставката на Искров бяха 174 депутати и единодушно парламентът освободи Искров.

Припомняме, Димитър Радев бе кандидатът на ГЕРБ за шеф на БНБ. Той е бил заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. 
В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в Мeждународния валутен фонд. Има 21-годишна кариера в МФ.

По време на изслушването си в бюджетната комисия в Народното събрание миналата седмица кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ представи 18-месечен конкретен план. 4 са ключовите дати в плана. Първата е септември 2015, когато трябва да е готов подробният доклад за състоянието на банковия надзор. Втората ключова дата - декември 2015, когато трябва да са ясни основните мерки за възстановяването на банковата ни система и доверието в нея. Трета важна дата -юли 2016, когато трябва да приключат стрес тестовете.Последната важна дата е декември 2016, когато трябва да е финализирана оценката на финансовата ни система от международните финансови институции.

По време на изслушването си в ресорната комисия Димитър Радев обяви, че ако оглави централната банка, ще се придържа към консервативно управление на валутните резерви. Той обеща засилени изисквания към отчетността на банките. Банката ще продължи да бъде надежден фискален агент на правителството, гарантира още пред депутатите от комисията Радев.

Той дори готви цялостна стратегия за развитието на БНБ за 6 години. Централната банка щяла да се превърне в институция, с която обществото да се гордее. Обеща банката да е максимално отдалечена от политически влияния.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати