Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow Политика arrow ДПС с ултиматум при избора на шеф на БНБ

ДПС с ултиматум при избора на шеф на БНБ

  Print E-mail
2015-07-14 12:43:44
източник: news.bg

С ултиматум от ДПС започна изслушването на кандидатите за управител на БНБ в Народното събрание. Парламентът заседава извънредно, за да избере нов шеф на Централната банка.

Днес трябва да преминем към избора на управител на БНБ, започна в началото лидерът на ДПС Лютви Местан. Формацията поиска кандидатите да кажат кои ще бъдат техните подуправители. Подуправителите щели да бъдат ориентир кой да бъде подкрепен и кой не, според Местан. Партията иска кандидатите да посочат екипа от подуправители, с който ще работят. Иначе ДПС няма да подкрепи нито единкандидат.

Кандидатите за поста са четирима - предложеният от ГЕРБ Димитър Радев, Бисер Манолов, предложен от РБ, номинираният от АБВ Виктор Йоцов и доц. Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт.

Независимият Велизар Енчев пък поиска да не се избира шеф на централната банка до произнасяне на Конституционния съд за процедурата по избора на управител на БНБ.

Припомняме, опозицията сезира КС заради невъзможността отделни депутати да номинират наследник на Иван Искров. 
Очаквано процедурата на Енчев не мина.

Лютви Местан подчерта след гласуването на предложението на независимия депутат, да се гласува и искането на ДПС номинираните да посочат подуправителите си. Председателят на НС Цецка Цачева реши да припомни процедурните правила за избор на управител на БНБ.

Предложението бе подложено на гласуване, но не мина - „за" бяха 91, 40 - „против", 55 се въздържаха.

Според Лютви Местан с това решение се дискредитирал изборът на управител на БНБ. Създавате впечатление за договорки, които не бихте искали да бъдат осветени преди избора на управител. Не ви прави чест, настоя лидерът на ДПС. След като не надделяха в предложението си, депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала.

Социалистът Янаки Стоилов се опита да намери компромисно решение на създалата се ситуация. Той предложи преди гласуването кандидатите да могат да отговарят на депутатски питания и там да кажат за екипа си. „За" бяха 86, 10 - „против" и 68 бяха „въздържал се" и така мина предложението на левицата.

Все пак обаче ДПС може и да участва в избирането на нов управител на БНБ. „Ние не сме самоцелно деструктивна опозиция", отсече пред журналисти лидерът на движението Лютви Местан, минути след като той и всичките му депутати напуснаха пленарна зала.

„Ние не сме напуснали парламента", припомни Местан и обясни, че парламентарната група на третите по сила са се събрали да обсъдят ситуацията след отказаната им процедура.

По отношение на въведената по идея на БСП идея депутатите да имат право да задават въпроси на кандидатите за нов шеф на БНБ, Местан изтъкна, че когато в процедурите не е уредено задължението на кандидата за управител да представи екипа си, то няма как от движението да са сигурни, че ще получат отговор на въпроса „С какъв екип възнамерявате да управлявате БНБ?".

Все пак обаче все още има възможност от ДПС да се върнат в пленарна зала и дори да гласуват при избора на нов гуверньор на БНБ.

„Ако получим отговор на такъв въпрос, ние на базата на информация за екипа подуправители, с които един или друг кандидат възнамерява да управлява БНБ, ние ще определим и вота си", заключи ДПС председателят.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?