26 Април 2024 г. Петък

Прокуратурата поиска прекратяване мандата на кмета на Ботевград

2015-07-13 13:06:16

Има основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Това е установено от Окръжна прокуратура-София, съобщават от държавното обвинение.

При проверка в „Регистър БУЛСТАТ" и лична прокурорска проверка на фирмено дело е установено, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество - „Керам -97"ООД.

Преди да встъпи в длъжност през 2011 г., а и до момента не е подавал молба за изключването му като управител и съдружник. Затова няма и такова решение на Общото събрание на дружеството.

От прокуратурата припомнят, че кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори. Те нямат право и да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината, категорични са от държавното обвинение.

Общинската избирателна комисия в Ботевград е сигнализирана от Окръжната прокуратура. Това е станало на 5 юни.Прокуратурата е изпратила всички документи за проверка и произнасяне.

ОИК-Ботевград със свое решение от 26 юни е отказала да прекрати предсрочно мандата на Георгиев. Това е провокирало протеста на Окръжната прокуратура пред Административен съд-София. Предстои делото да бъде разгледано.

Припомняме, на 22 юни бе принудително заведен на разпит в прокуратурата. Срещу него се провеждала проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Поради няколкократно редовно призоваване на кмета и категоричния му отказ без основателна причина да се яви за снемане на обяснения, Окръжна прокуратура -  гр. София е разпоредила на органите на МВР  да доведат принудително кмета на общината Георги Георгиев за изясняване на обстоятелствата по проверката.

Сметната палата констатира редица нарушения в управлението на Общината, сред които липса на отчетност, корупция, конфликт на интереси.

На 15 май общинските съветници от ГЕРБ дружно подадоха оставка и станаха независими, след като стана ясно, че кметът вече не е член на партията. Той напусна ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов каза, че няма да е номиниран за четвърти. Първите два мандата кметът на Ботевград е бил излъчен от БСП и от НДСВ.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати