26 Април 2024 г. Петък

Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!

2015-07-12 19:15:44
Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)", заяви тя.

Канцлерът добави още, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Словения и Люксембург, също като Франция, искат Атина в Еврозоната.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер Миро Церар.

Той изрази увереност, че търпението на лидерите от еврозоната още не е свършило, но отказа да прогнозира резултата от срещата.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви на свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

"Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Туск съобщи, че ще се състои само заседанието на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи обаче еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати