29 Март 2024 г. Петък

Решаващи 5 дни за Гърция

2015-07-08 07:43:49

На брифинг след срещата на лидерите от еврозоната по гръцкия дълг, председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че разполагат с едва 5 дни, за да решат проблема с Атина. Навлизаме в решителна, критична фаза, за да не допуснем най-лошия сценарий с банкрут на страната, каза той.

Туск припомни, че до момента е избягвал поставяне на крайни срокове, но е принуден да каже ясно, че срокът изтича тази седмица.

След референдума, гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил, че ще представи план за реформи и трябва да направи това на 9 юли, четвъртък. В неделя, 12 юли, ще се проведе нова среща на лидерите.

Преговаряме, за да намерим най-доброто решение, не разговаряме като победители и победени, каза още той. Успешният край на преговорите ще бъде наш общ успех. Ако не се договорим, губим всички ние. Ние всички сме отговорни за проблема и трябва да го разрешим.

Той призна, че решаването на гръцката криза ще има сериозно отражение в Европа, включително и на геополитическо равнище и който не вярва в това е наивен. Това е най-тежкият момент в историята ни, убеден е Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е против това Атина да бъде изключена от еврозоната, но вече не може да го изключи. Той критикува остро гръцките обвинения към кредиторите в "тероризъм" и заяви, че от положението на Гърция ще страдат много държави (сред които и България), затова е нечестно те да бъдат изключени от дебата. Той даде срок на гръцките власти до петък.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "се нуждаем от дългосрочно споразумение". По-рано бе съобщено, че Атина вероятно ще търси първо краткосрочно, до края на месеца, за да реши най-напред най-спешните си проблеми. Но за да говорим за краткосрочни финансирания, Гърция трябва да представи дългосрочни предложения, заяви тя. По думите й, вероятно преговорите ще отнемат още няколко дни.

Уважаваме проведения в неделя референдум, но имаме още 18 страни-членки, каза още тя. Допитването може и да е подсилило позициите на Ципрас, но намалява свободата на действие на останалите членки. На срещата в неделя ще участват всички 28 страни от ЕС и запитана "Защо", тя отговори, че разискваните въпроси засягат всички.

По думите на френския президент Франсоа Оланд, в събота лидерите от еврозоната ще се съберат, за да обсъдят последните гръцки предложения преди срещата в неделя.

Италианският премиер Матео Ренци определи като "решаваща" предстоящата среща в неделя и заяви, че се надява на успешен край.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че се надява до края на седмицата да се сложи успешбо край и на кризата. Той отново изтъкна, че представя реформи, които са да справедливи и от социална гледна точка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати