19 Март 2024 г. Вторник

Гърците са казали "Охи" на кредиторите, сочи първата социология

2015-07-05 17:30:04

Мнозинството от гърците на референдума са казали „Не" ("Охи" на гръцки, б.р.) на изискванията на кредиторите. Това показват данни от социологически проучвания, които са на разположение на РИА „Новости".

Според едното изследване разликата между "не"-то и "да"-то е около 7-8%, а според другото - 4%.

Уверено можем да кажем, че победата на „не"-то е сигурна", подчертал за РИА "Новости" източникът, предоставил данните от социологическите изследвания.Разбира се, както отбелязват социолозите, резултатите могат да претърпят промени във втората половина на изборния ден.

Избирателната активност на референдума е по-висока, отколкото на изборите през януари тази година. Това са заявили пред РИА Новости председатели на няколко избирателни секции в атинския квартал „Халандри".

Очакванията са по-късно избирателната активност да се увеличи драстично.

Същевременно европейските партньори на Гърция изразяват готовност да продължат преговорите, прекъснати в края на миналия месец.

Гърците са призовани да гласуват в неделя на референдум по условията на споразумението на страната с международните кредитори. Гражданите трябва да отговарят на въпроса, приемат ли изискванията на кредиторите за продължаване на политиката на строги икономии или се отказват от продължаване на спасителната програма.

Както е известно, правителството призова гласоподавателите да кажат "Не" на кредиторите. По думите на премиера Алексис Ципрас, така ще се изпрати ясно послание към Европа за демокрация и достойнство.

Изборните секции ще затворят в 19 часа. За да бъде признат за валиден, до урните трябва да отидат поне 40% или около 4 млн. души. Първи резултати от преброяването на бюлетините се очакват около 21 часа тази вечер. След затварянето на избирателните секции в 19 ч. е възможно да бъдат огласени екзитполове.В събота финансовият министър Янис Варуфакис за пореден път обвини преговарящите с Атина в опит за унижаване на страната и тероризъм. Проправителствен протест се проведе и в събота в Атина, а подкрепа изразиха и демонстранти във Великобритания и Ирландия.

По данни на министерството на вътрешните работи и административната реформа право на участие във всенародното допитване имат около 8,5 млн. граждани на Гърция.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати