29 Март 2024 г. Петък

Реформата тръгва: Стаж и възраст за пенсия поемат нагоре

2015-07-02 14:53:48
Пенсионната реформа на кабинета мина на първо четене в парламента. Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от правителството, получиха подкрепата на мнозинството депутати. ГЕРБ, РБ и част от ДПС гласуваха "за". БСП и АБВ бяха против. Патриотите и част от ДПС се въздържаха. 

Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов безпрецедентно се включи в Председателския съвет на Народното събрание, за да призове за подкрепа за пенсионната и здравната рефрма.  

С одобрените от депутатите текстове започва плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 година за трета категория труд. Увеличава се и стажът за пенсия с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.
Възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.  

Изравняването на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените предизвика остри критики от соцдепутатката Мая Манолова. Тя се възмути и от увеличаването на възрастта за жените от първа категория труд. "Представете си как една жена военен ще мъкне снаряжение на 55 години", изтъкна тя. Манолова призова депутатките в парламента да гласуват против този текст, констатирайки, че жените отдавна са повече мъже от мъжете.  

С промените се запазват възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието. Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране в силовите сектори – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.  

Новите текстове увеличават и осигурителната вноска за фонд “Пенсии” - с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.  

Кодексът урежда и казуса с вноските в частните пенсионни фондове, който се създаде в края на миналата година. Тогава беше решено, че ако не посочиш в кой пенсионен фонд да отидат парите ти, те се прехвърлят в НОИ. Сега се дава възможност веднъж в годината парите да се връщат отново в частния фонд. За да може да стане това, парите от вноски ще се съхраняват в Сребърния фонд.

Това предизвика критики от страна на БСП. Корнелия Нинова обвини властта, че това ще бъде използвано за демонстрация на фискална сила.  

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че РБ ще предложи между първо и второ четене поправка, която да намали загубите за осигуряващия се при осигуряване на две места. Според сегашната формула пенсията се намалява с около 20 на сто, а Кънев предлага загубите да се сведат до 15%. "Това е решение, на което ще държим ултимативно", каза Кънев.  

По време на дебатите бившият социален министър Хасан Адемов изрази притеснение, че пенсионната реформа не получава достатъчно подкрепа дори в мнозинството и това ще я подложи на изпитание през годините. Социалният министър Ивайло Калфин пък предупреди, че ако пенсионната система не се промени, ще има катастрофа с пенсиите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати