29 Март 2024 г. Петък

Искате да ни изкарате, че се въртим като пачаври, ядоса се Симеонов за ултиматума

2015-07-01 13:32:10

Искате да ни изкарате, че се въртим като пачаври.

С тези думи лидерът на патриотите Валери Симеонов показа раздразнението си в кулоарите на НС след въпроси запричините да се отложи решението на Патриотичния фронт за подкрепата за кабинета.

Според Симеонов имало нужда от още разговори, за да се вземе такова решение, както и щели да проведат срещи и с министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, патриотите поставиха ултиматум на правителството за своята подкрепа, като срокът на ултиматума изтичаше днес. Още рано тази сутрин обаче стана ясно, че от Патриотичния фронт си дават още три дни срок и до петък ще обявят какво ще бъде политическото им поведение -дали ще подкрепят ГЕРБ безусловно, под условие или ще оттеглят подкрепата си, обяви в студиото на БНТ съпредседателят на "Патриотичен фронт ВМРО-НФСБ" Валери Симеонов.

"До петък ще вземем своето решение, ще го оповестим. Ние ще си вземем отговорното решение, а дали ще бъде дестабилизиране или не - нямаме вина. ГЕРБ имат достатъчно подкрепа и без нас, ние сме само 18 души", обяви Симеонов.

Той призна, че нямат решение на групата. "До тука сме!". Аз съм категоричен човек до 3 дни ще имате пресконференция, на която ще ви кажем какво ще ни е поведението.

Ще ползваме всички нормални, цивилизовани мерки, за да постигнем поставената от нас цел, а не да постигнем някакво решение. Ще искаме още от днес среща с министър-председателя, защото в ГЕРБ почти нищо не става, ако не мине през главата", каза Симеонов.

Припомняме, на 27 май от трибуната на парламента той прочете декларация, че подкрепата и търпението на Патриотичния фронт (ПФ) към управлението са на изчерпване. Повод за това изявление бе нарасналото напрежение в Гърмен, където цигани пребиха българи за отправена им забележка за силна музика.

Запитан как ще се явят от ПФ на предстоящите местни избори, Симеонов заяви, че на места ще подкрепят и чужди кандидатури. "Не навсякъде ще играем самостоятелно - ще подкрепим успешни кандидати, само ако са от ДПС няма да ги подкрепим", каза той.

Защо да не подкрепим БСП? Ако има кадърен кандидат, ще го подкрепим. Ако на някои места нашият е по-добър, ще предложим на останалите партии да ни подкрепят", каза Симеонов.

Относно 6-те точки, посочени в ултиматума на патриотите, Симеонов отчете, че от исканите 124 незаконни постройки в Гърмен 4 вече са съборени. "Процедурата е бавна, събарянето вече е започнало, ние сме във връзка - добре е, че поетите ангажименти и процедурата се спазва абсолютно точно", каза Симеонов.

На въпрос какви проблеми в държавата решава това събаряне, Валери Симоенов каза, че решава доверието на бълагрския народ в управлението. "Държавата трябва да докаже, че  достатъчно сериозна", смята той.

"Не са виновни, защото са бедни! Не ми готворете като цигански тартор. Важният проблем е не да устроим тези, които са нарушили закона ".

На коментар от водещата, че някои закононарушители са в управлението на държавата, вероятно визирайки и незаконните постройки на митничарски селища, Симеонов каза, че ДПС продължава да е във властта. "Минка Капитанова, Ахмед Башев са от ДПС", заяви той.

Запитан дали няма бедни избиратели, защото бедността не може да е оправдание за неспазване на законите, Симеонов обвини водещата, че му пришива думи. "Бедността е факт, тя е факт не само в циганския етнос, а и в българския. Вас не ви интересуват бедните българи, които плащайки тока нямат пари за кисело мляко", каза той.

"Хората не могат да бъдат делени по отношение спазването на закона, той е за всички. Те трябва да се научат, че законът е еднакъв за всички. Тези хора по-голямата част от тях са пришълци от Велинград, Петрич... там, където са живели преди, там да се върнат", призова Симеонов.

Като решение на проблема с множеството бедни цигани, които няма къде да живеят, той прочете част от програмата на ПФ. "Определяне на нископродуктивни територии - общински и държавни извън населените места, където да бъдат настанени циганите. В тези райони при минимални битови условия, не мазонети, както е в Пловдив, блок 20 в Ямбол - защо не фургони втора ръка, при елементарни битови и санитарни условия да бъдат настанени.

Никой няма да ги закара там под дулата на калашниците, а да бъдат поканени, ако нямат къде да живеят, да отидат там. Сутрин училищният автобус да взема децата за училище", разказа идеята на партията си Симеонов.

Той даде още един довод защо иска да бъдат разрушени къщите им. "Законът забранява обитаването на опасни за здравето постройки. Тези коптори застрашават живота им.

На повечето места кметовете еднолично са се разпоредили. Те са ползвали правомощията си. Ние сме за търсене на отговорност", каза реформаторът.

Той отново призова да няма търпимост към неспазването на закона. "Ние цяло КТБ изтърпяхме, вие сега за няколко къщи", каза водещата. Запитан дали знае къде е бившият кмет на Гърмен, по времето на чието управление започва проблемът с незаконното настаняване на ромите в махала "Кремиковци", Симеонов отвърна, че Ахмед Башев се готвел за изборите, да бъде кмет в Габрово.

Относно втора точка от ултиматума на ПФ - за справяне с битовата престъпност, Симеонов каза, че присъствието на полицията доминира в големите градове, а малките населени места се справят сами. Патриотите искат засилване ролята на полицейския инспектор, който има личен контакт.

"Ние трябва да направим всичко по силите си да засилим присъствието си", каза той. Ако продължи сегашната тенденция на нивото на битовата престъпност и отсъствие на силите на реда от малките населени места, това може да стигне до етническа война", каза Симеонов.

Тъй като разговорът в студиото се водеше часове след изгрева на 1 юли, когато в България вече има традиция да се отбелязваДжулая морнинг, Симеонов призна, че за пръв път от много години не е бил на Камен бряг. "Винаги съм празнувал Джулай Морнинг, тази година за пръв път няма да бъда на Камен бряг", каза Симеонов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати