Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 20
Начало arrow Икономика arrow Мерките във финансовата система на Гърция не засягат стабилността у нас

Мерките във финансовата система на Гърция не засягат стабилността у нас

  Print E-mail
2015-06-29 11:34:58
източник: dnes.bg

Българската банкова система, включително и банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство, поясняват от Българската народна банка във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Гърция.

 

От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.

Според банковия регулатор всякакви негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

 

"Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България“, се пояснява в съобщението на БНБ.

 

От там поясняват още, че всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.

 

По-рано през миналата седмица агенция Ройтерс писа, че властите в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония казват, че са изолирали местните банки така, че дори и банката майка в Гърция да се срине, дъщерните дружества да могат да оцелеят. Според Ройтерс гръцките дъщерни банки заемат дял от 20% от банковите системи на България и Македония и малко по-малко в Румъния, Сърбия и Албания.

 

Преди дни главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов каза, че каналите за възможна "зараза" са овладяни, но с изключение на един. По негови думи може да възникне проблем, ако хората започнат да теглят депозитите си. Като цяло той смята, че твърденията за крайни негативни ефекти върху българската икономика са преекспонирани.

 

Изчисления на UniCredit показват, че към края на 2014 г. капиталовата адекватност на Обединена българска банка е 27,4% при 15,6% през 2011 г., на Пиреос е 28,5% при 20,1%, а на Юробанк – 24,8% при 15,4%.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?