20 Април 2024 г. Събота

Мерките във финансовата система на Гърция не засягат стабилността у нас

2015-06-29 11:34:58

Българската банкова система, включително и банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство, поясняват от Българската народна банка във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Гърция.

 

От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.

Според банковия регулатор всякакви негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

 

"Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България“, се пояснява в съобщението на БНБ.

 

От там поясняват още, че всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.

 

По-рано през миналата седмица агенция Ройтерс писа, че властите в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония казват, че са изолирали местните банки така, че дори и банката майка в Гърция да се срине, дъщерните дружества да могат да оцелеят. Според Ройтерс гръцките дъщерни банки заемат дял от 20% от банковите системи на България и Македония и малко по-малко в Румъния, Сърбия и Албания.

 

Преди дни главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов каза, че каналите за възможна "зараза" са овладяни, но с изключение на един. По негови думи може да възникне проблем, ако хората започнат да теглят депозитите си. Като цяло той смята, че твърденията за крайни негативни ефекти върху българската икономика са преекспонирани.

 

Изчисления на UniCredit показват, че към края на 2014 г. капиталовата адекватност на Обединена българска банка е 27,4% при 15,6% през 2011 г., на Пиреос е 28,5% при 20,1%, а на Юробанк – 24,8% при 15,4%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати