25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕК публикува последните предложения към Гърция

2015-06-28 22:55:41

От Европейската комисия публикуваха последните предложения, които са били отправени към гръцкото правителство, с което текат преговори по дълга. В съобщението се казва, че "това се прави в името на прозрачността и информираността на гръцкия народ". Припомняме, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обвини гръцкия премиер Алексис Ципрас, че е лъгал парламента и сънародниците си какви са исканията на кредиторите.

Последните предложения, договорени между трите институции (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) вземат под внимание предложенията на гръцките власти от 8, 14, 22 и 25 Юни 2015, както и на преговорите на политическо и техническо ниво през цялата седмица.

В съобщението се припомня също така едностранното решение на Атина да напусне преговорите на 26 юни, поради което финализиран вариант на този документ не може да бъде бъде представен. Същата вечер Ципрас обяви референдума на 5 юли.

Предложенията са разделени на три групи и включват предложенията за по-висока данъчна събираемост чрез повишаване на съответните ставки на ДДС, увеличаване на корпоративния и други данъци, премахване на преференции за земеделски стопани и други, борба с начините за избягване на неплащането на данъци; пенсионната реформа чрез премахването на ранното пенсиониране от 2022 година и увеличаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 67 години (с 40 години стаж); борбата с корупцията и реформата на пазара на труда.

Миналата нощ парламентът на Гърция одобри предложението на премиера Алексис Ципрас за провеждане на референдум по въпроса за условията на споразумението с международните кредитори.

Международната спасителна програма за Гърция изтича във вторник, а Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд. 

Вчера финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите.

Вчера и днес имаше огромни опашки пред банкоматите в гръцките градове. През последните седмици ЕЦБ всекидневно увеличаваше финансовата помощ за гръцките банки, като таванът достигна до около 90 милиарда евро.

Гърция обяви понеделник неработен ден за банките, въвеждайки контрол върху капиталите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати