8 Май 2024 г. Сряда

Продължава мистерията около скандалната поправка "дрога"

2010-06-25 18:33:11

Парламентарната комисия изслуша юриста Слав Даскалов

Адвокатът Слав Даскалов отрече да е автор на листчето с лобисткия текст на поправката в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, която е обнародвана в "Държавен вестник" без указ на президента. 

Днес Даскалов бе изслушан от депутатите от Временната анкетна комисия по случая с нелегитимната поправка.

Името му бе замесено в скандала, след като стана ясно, че именно той е уведомил депутата от ГЕРБ Светлин Танчев за несъответствие между прочетения в пленарната зала и обнародвания текст от закона.

Пред депутатите Даскалов обясни, че консултира Светлин Танчев по правни въпроси, и то абсолютно безвъзмездно.

Пред комисията той обясни, че следял онлайн пленарните заседания, на които се обсъждали промените в закона, а изразът "непряка реклама" му е направил впечатление още при първото четене и затова впоследствие е открил несъответствието.

Той каза още, че е адвокат по наказателно право и участва в няколко дружества, но никога не е имал контакти и не е представлявал производители на спиртни напитки и няма личен интерес от поправката. 

Миналата седмица депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев призна, че е написал листчето с текста, но не си спомня какво точно е било.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова предложи прокуратурата да провери дали от компютъра на Даскалов са проследявани онлайн заседанията на парламента, включително и това на 5 март.

На днешното заседание отново не беше изслушан заместник-председателят на комисията по здравеопазване Пламен Цеков, който е прочел сгрешения текст в пленарна залата, тъй като не е в София.

Темата със скандалните промени в закона стана актуална, след като в края на март от Дондуков 2 съобщиха, че в "Държавен вестник" е публикувана "поправка" в закона, за която няма издаден президентски указ.

Въпросната поправка облекчава режима за реклама с изображения, наподобяващи наркотици. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати