19 Април 2024 г. Петък

Цигани обвиниха Каракачанов, Джамбазки и Симеонов в насаждане на омраза

2015-06-25 19:11:17

Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки и Валери Симеонов са хората, които насаждат най-голямата омраза в България. Това каза пред News.bg председателят на Националния център за развитие на ромите в България Петко Асенов. Според него Волен Сидеров, който също правил това преди, сега вече няма нищо против циганите, „нищо не казва".

Асенов обяви, че са изпратили писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за отнемане имунитетите на патриотите Каракачанов, Джамбазки и Симеонов. По повод настояването на общинския съветник от ВМРО Димитър Антов да се организира обществен разговор за етническия проблем, Асенов каза, че също биха искали да участват и да дискутират темата.

Председателят на циганското НПО настоя и за отчетност на европейските средства, които се дават на организациите за интеграция на циганите. Асенов имал списък с организациите, които са усвоили най-много пари. Той назова Сдружение „Организация Дром", „Амалипе", но подчерта, че в списъка фигурират и други.

Според него парите не отиват там, където трябва. „Ще ви заведа да видите какви палати са направили", коментира Асенов. Именно това е причината, по думите му, ромската интеграция да не се случва.

На пресконференция в БТА от Националния център за развитие на ромите в България обявиха, че готвят мирен Международен ромски протест в София под мотото „Не на насилието срещу роми". На него ще бъдат поканени цигани от Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, както и лидери на международни ромски организации. Все още обаче не е уговорена точната дата за провеждането на мероприятието.

Голяма част от българите са мургавички и те могат да пострадат", посочи Асенов по повод инцидента с цигани в „Дружба". Той настоя държавата да се намеси спрямо биячите и „тези болни хора да бъдат настанени където им е мястото, те са болни хора - наркомани", според Асенов.

Бащата на близнаците, които пострадаха в „Дружба", Вълчо посочи, че е възпитал децата си в духа на християнските добродетели и ги е научил да спазват всички закони на страната, да имат уважение един към друг. „Моите деца са в 10 клас и учат в Механотехникума, тренират гребане в Панчарево", коментира бащата и заяви, че не искат да има омраза.

„Ние отивахме на църква и ни скочиха в гръб, и започнаха да ни бият неочаквано", разказаха плахо пострадалите близнаци.

Най-опасният човек е гладният и неграмотният, напомни Данчо Райчев от столичния квартал „Филиповци". От 30 години той се занимава с шивашки бизнес - семейството му изработва булчински рокли. Райчев настоя да се „погледне с по-сериозни очи към младите хора, специално за ромите, но и за целия български народ", тъй като са в много „окайващо положение като квалификация и образование".

Райчев изтъкна, че един неграмотен и неквалифициран младеж не е конкурентоспособен да кандидатства в нито едно бюро и фирма, след като няма знанията и занаята.

„Призовавам всички народни представители да се обърне внимание на тази младеж, защото са утрешните хора, които ще градят България", заяви той. Райчев допълни, че когато народът е неграмотен, държавата е слаба. Когато човек е обезпечен, той е независим и не мисли нито да си продаде гласа, нито за далавера, смята той.

Райчев предлага фирмите в България да бъдат стимулирани да наемат млади цигани, като им се намалят данъците.

Кирил Иванов от кв. „Факултета" се оплака, че от 25 години на улицата, на която живее, нямат кофи за изхвърляне на боклуци. Все пак се похвали, че от скоро, „благодарение на Фандъкова", вече имат кофи и им ги извозват. „Къщата ми е законна, плащам си водата, тока, данъците", похвали се Иванов. Той поискациганските къщи да се узаконят - „стига тази расова дискриминация".

Председателят на Националния център за развитие на ромите в България посочи, че искат да си направят национална медия, в която да работят и българи, и цигани. Той призова журналистите да не насаждат етническа омраза. Към  политиците пък отправи послание да не търсят циганите само от избори на избори, а да отидат и да видят как живеят в кварталите.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати