29 Март 2024 г. Петък

От понеделник бутат незаконното гето в Гърмен

2015-06-23 23:22:07
Премахването на първите четири от общо установените 124 незаконни постройки в кв. "Кремиковци" в Гърмен ще започне на 29 юни,  съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Премахването на останалите две сгради, за които вече има извършена процедура, ще започне на 13 юли, каза тя, цитирана от БТА.

Лиляна Павлова съобщи, че към днешна дата са връчени писма с уведомление и възможност за доброволно премахване на всичките собственици на установените 124 незаконни строежи в кв. "Кремиковци".

След като е минал срокът и всички собственици са отказали доброволно да премахнат незаконните постройки, е направена количествено-стойностна сметка, обявена е и процедура за избор на изпълнител за премахване на първите сгради, която е приключила вчера, уточни тя. 

Днес се оформя документацията и вероятно другата седмица ще започне премахването на първите сгради, каза министърът. 

Павлова се надява, че тези, които живеят в тези сгради на територията на квартала "Кремиковци" в Гърмен, когато започне това принудително премахване, ще осъзнаят, че хората не се делят и че законът е един за всички.

"Всички сме равни пред закона и законът казва, че не може да има незаконно строителствои че няма право никой да го има, заяви министърът. Ако го има, то се премахва, няма предвидена процедура в закона за узаконяване, поне към момента законът е такъв, така че всички са равни пред закона", добави тя.

Средногодишно ДНСК премахва около 800 незаконни сгради, или около 60-70 сгради на месец, отбеляза още Павлова.

"Минимум 10 процента от тези сгради са и такива, които са в ромски квартали, така че не дескриминираме никого, но пред закона всички са равни", подчерта тя.

Въпреки че общината не е осигурила жилища за хората според нея няма хипотеза за спиране на събарянето на постройките.

"Ние видяхме, че има част от тези хора, които са готови да си купят земи, да строят законно, каза още регионалният министър. Ние това го толерираме и, разбира се, ще подкрепим. Там специално в Гърмен, както и на други места, имаме две хипотези. Имаме едни, които са се настанили, абсолютно незаконно в чужда частна собственост, и сме категорични, че там премахваме безапелационно. Там, където теренът е общински, общината има възможност и разчитам, че кметът ще го направи, да се проведе процедура, да се обяви ПУП и най-важното - да се направи УПИ за тези терени, след което да се предостави т. нар. отстъпено право на строеж. Тогава всеки един от тях ще има възможност да живее законно и да спазва законите, независимо дали е представител на малцинствена група или не", заяви Павлова. 

Строителният министър добави в заключение, че за юли са предвидени за премахване шест незаконни постройки в Гърмен, за август ще има нови процедури и малко по малко ще бъдат премахвани и другите, но не всички наведнъж.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати