Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 22
Начало arrow Политика arrow Първанов предреши съдбата на референдума: Неуспешен!

Първанов предреши съдбата на референдума: Неуспешен!

  Print E-mail
2015-06-23 19:32:04
източник: dnes.bg

Най-вероятно референдумът за изборните правила ще се окаже неуспешен и първопричината за това е в начина, по който държавният глава Росен Плевнелиев формулира въпросите, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него въпросите са зададени неясно и няма да мотивират хората да гласуват. 

При липсата на яснота на местните избори заедно с референдума твърде малко хора ще обърнат внимание на референдума, каза той. 

Георги Първанов заяви, че досега само групата на АБВ е внесла в парламента предложение за редакция на въпросите за референдума.

От АБВ искат въпросът да е - "Подкрепяте ли въвеждане на смесена избирателна система, при която половината от депутатите се избират мажоритарно?". 

Първанов отбеляза, че идеята на ДПС, включваща 100 процента мажоритарен вот, не е депозирана като предложение в парламента. 

Ние можем да декларираме готовност да подкрепим и предложението на ДПС на първо четене, при условие, че ако тяхната идея не мине, те ще подкрепят нашата идея за смесена система 120/120 народни представители, избрани пропорционално и мажоритарно, заяви Първанов, цитиран от БТА. 

Според него мажоритарно избраните кандидати трябва да се реализират на два тура, защото при един тур се дава предимство на големите партии. 

От АБВ ще проведат разговори с ГЕРБ, за да стане ясно каква точно смесена система искат те. Ще бъде потърсен контакт и с други парламентарни групи по въпроса, допълни Първанов. 

Той призова Росен Плевнелиев да свика КСНС във връзка с етническото напрежение, след сблъсъци между българи и роми на няколко места. 

Според него засега не може да се говори, че напрежението ще разклати управляващото мнозинство. 

Лидерът на АБВ посочи, че проблемът е икономически и социален, но това, че ромите не са се вписали в новата работна среда е очевидно, защото някой иска да етнизира тези проблеми. 

„Ако това не се предотврати. Ако продължават политически или други структури да толерират подобни тенденции не знам докъде могат да стигнат“, допълни Първанов.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?