8 Май 2024 г. Сряда

Шефът на БНБ Иван Искров хвърли оставка

2015-06-23 19:21:17

Управителят на БНБ Иван Искров депозира оставката си в писмо до председателя и народните представители на 43-ото Народното събрание на Република България.

В писмото си той призовава народните представители за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Припомняме, в началото на месеца Менда Стоянова обяви, че Искров е обещал да подаде оставка на 19 юни. „Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", закани се тогава Менда Стоянова.Искров моли писмото му да се счита за подадена оставка от поста управител на БНБ, считано от 10 юли. То е публикувано на сайта на БНБ. Пълния текст можете да видите тук.

След фалита на КТБ той нееднократно бе призоваван да подаде оставката си, предимно от членове на управляващото мнозинство. На множеството отправени искания към него да подаде оставка Искров отговори, че ще го направи, ако управляващите имат готов вариант за негов наследник.

Кандидатите за поста са четирима - номинираният от ГЕРБ Димитър Радев, кандидатът на реформаторите - Бисер Манолов, на АБВ - Виктор Йоцов и на патриотите - Григорий Вазов.

Иван Искров припомня, че мандатът му изтича на 10 октомври 2015 г., а законът определя периода 10 юли - 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ Иван Искров настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли. Той настоява още да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

Искров привества своевременното приемане от 43-ото Народно събрание на процедурните правила за избор на управител на БНБ като важна стъпка за избор на следващ управител със солидна парламентарна и политическа подкрепа.

В писмото си до НС Иван Искров изразява увереността си, чекойто и от четиримата номинирани да бъде избран, той ще съумее да събере около своята концепция за управление и своята личност една внушителна парламентарна подкрепа. Според него това е условие, което ще допринесе не само за неговия висок авторитет като ръководител, но и ще бъде отчетено като институционална подкрепа за БНБ.

Иван Искров изтъква, че многократно е заявявал, че е необходим точно такъв избор, за да бъде избегната потенциалната ситуация на вакуум в ръководството на Централната банка. В противен случай би бил накърнен авторитетът на най-старата публична институция в България и би било възпрепятствано изпълнението на важните непосредствени задачи, стоящи пред банката.

Искров подчертава, че изпълнението на задачите изисква на първо място институционално укрепване на БНБ и категоричното разширяване на настоящите кадрови въпроси с избор на нов управител, както и на подуправители, в стриктно съответствие със законовите процедури и срокове.

Той посочва, че на 23 октомври изтича мандатът на Калин Христов и използва случая, за да припомни, че също законово изискване на НС е да избере подуправител н ръководещ управление „Емисионно" (т.нар. валутен борд), в периода от 23 юли до 23 август 2015 г. „Става дума за една от ключовите функции на Централната банка. Този избор е изключително значим и свързан най-пряко с поддържането на макроикономическата и финансовата стабилност в България. Вярвам, че 43-то Народно събрание ще намери воля и ще поеме отговорността за навременен избор, при широка подкрепа, на най-подходящата професионална кандидатура за тази позиция", заявява в писмото си Иван Искров.

Той изразява безпокойство от обстоятелството, че Народното събрание вече в продължение на над 4 месеца не успява да стигне до решение за избора на нов подуправител, ръководещ „Банков надзор" в БНБ. По мнението му, такова забавяне е фрапиращо. Искров предупреждава, че липсата на избран подуправител начело на управление „Банков надзор" възпрепятства укрепването на това изключително автономно и ключово за работата на целия банков сектор управление в БНБ. Той подчертава още, че забавянето на избора също дава недобър сигнал в условията на продължаващите колебания на международните финансови пазари и предизвикателствата в европейски и регионален план.

Иван Искров изтъква още, че през последните месеци Централната банка е предприела всички възможни мерки за ограничаване на ефектите от едно негативно развитие вГърция върху банките в България. Той уверява, че към днешна дата банките у нас, вкл. тези с гръцки собственици, нямат никакви експозиции към Гърция и са абсолютно независими операционно. Това би ги предпазило от всякакви негативни сценарии, свързани с бъдещи решения за Гърция, обяснява Иван Искров.

Той обръща внимание, че независимо от това процесът на разрешаване на дълговата криза в Гърция най-вероятно ще бъде продължителен и ще остане потенциален източник на несигурност и напрежение. Именно заради това е необходимо БНБ да разполага с ясен мандат и перспектива пред нейното ръководство, за да работи, заедно с останалите институции в страната, за поддържане на макроикономическата стабилност и в защита на дългосрочните национални интереси.

Той дава възможност на своя наследник максимално бързо да попълни ръководния екип на Централната банка, като лично той номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители. Иван Искров смята, че по този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на неговия мандат на 10 октомври 2015 г.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати