29 Март 2024 г. Петък

Не искат Русия да съществува като страна, заяви Патрушев

2015-06-22 08:47:16
Съединените щати много искат Русия да не съществува като страна, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за днешния брой на вестник "Комерсант", предаде ТАСС.

"Ние притежаваме огромни богатства. А американците смятат, че ние ги владеем незаконно и незаслужено, защото, по тяхното мнение, ние не ги използваме така, както би трябвало да се използват", казва Патрушев, визирайки изказване на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, че Далечният изток и Сибир не принадлежат на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ критикува още Съединените щати, че оказват влияние на Европа, държат я "на къса каишка" и са й наложили санкционна политика срещу Русия и неприемане на присъединяването на Крим. "На Запад разбират, че всичко онова, което стана в Крим, е законно, че бе произведен референдум и т. н.", твърди Патрушев и уверява, че "с течение на времето всичко ще се нареди".
 
Причината за тази ситуация е, че американците са силни, а европейците - "доста безпомощни", отбелязва високопоставеният руски представител. 

"САЩ се стремят да доминират в света. Такава цел е записана в техните доктрини. И засега това им се удава: те доминират, въпреки че светът се променя", коментира Патрушев.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация обвинява Съединените щати, че са били "истинските инициатори на държавния преврат в Украйна" и са изхарчили за него 5 милиарда долара. 

"Зад проекта за дестабилизиране на тази страна се крие опит за създаване на инструмент за радикално отслабване на Русия", подчертава той.

Патрушев казва, че свалянето от власт по насилствен път на предишния украински президент Виктор Янукович, който не се е нравил на Съединените щати, е било "политическа грешка". 

"Ако не беше превратът, нямаше да се случат събитията в Крим и Източна Украйна", се аргументира той.

Патрушев уверява, че Русия не иска да се намесва в конфликта в Украйна, но че не може да попречи на притока на руснаци в редиците на сепаратистите. Вече направихме всичко необходимо за изпълняване на Минските споразумения, не разбираме защо Украйна така упорства и не иска да преговаря с "представителите на опълчението от Донецк и Луганск", казва той.

Патрушев смята, че вследствие на напредъка в преговорите за иранската ядрена програма Западът трябва да преразгледа своите планове за създаване на система за противоракетна отбрана в Източна Европа. В продължаващото изграждане на противоракетния щит той вижда доказателство, че действителната цел на проекта е сдържането на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация казва, че на страната на "Ислямска държава" се сражават над 1000 граждани на страната. Притокът на доброволци в редиците на джихадистката групировка засега е невъзможно да бъде спрян, признава той.

Патрушев обяснява отчасти проблема с двойните стандарти, прилагани от Запада. Съединените щати поддържат "Ислямска държава", когато тя се бори с режима в Сирия на президента Башар ал Асад, и едновременно с това бомбардират групировката, отбелязва той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати