25 Април 2024 г. Четвъртък

До 10 години очилата може да са отживелица

2010-09-14 15:07:28
Неудобните очила с дебели стъкла може да станат отживелица до десет години, надяват се учени, които са идентифицирали набор от гени, свързани с късогледството.

Изследователи от различни университети в цял свят са открили ДНК "вариации", които правят хората по-податливи на миопията, най-честият зрителен проблем.

Откритието може да доведе до разработване на нови терапии през следващото десетилетие - като капки или хапчета, задържащи удължаването на очната ябълка, което предизвиква късогледството.

Миопията е сравнително нов проблем за модерния свят, но тревожно разрастващо се явление, което се свързва с процесите на урбанизация и напреднало образование. 

То е достигнало епидемични нива в някои части на света, като Далечния Изток, където вероятното обяснение е по-масовото използване на всевъзможни технологии още от най-ранна детска възраст.

В Япония 2/3 от тинейджърите вече са късогледи, а в Сингапур 80 на сто от 18-годишните наборници имат такъв проблем, сравнено с 25 на сто само допреди 30 години.

Въпреки че гледането на телевизия, четенето и стоенето вкъщи са очевидните виновници за проблема, учените винаги са предполагали и силна наследствена или генетична връзка.

В изследване сред хиляди души от различни страни те са потърсили "отговорните" за различните степени на миопия гени.

Специалистите са идентифицирали гена RASGRF1, който отговаря за развитието на окото и предаването на визуалните сигнали към мозъка. 

Изследователите се надяват да разберат как точно неговите мутации водят до увреждане на очната ябълка и на тази база да разработят лечение.

Повечето хора се раждат далекогледи и до 8-годишна възраст развиват нормално зрение. Тъй като съвременните деца обаче прекарват все повече време пред екрана или в четене, окото изглежда свръхкомпенсира и "преминава в лагера" на късогледството, обясняват учените.

Въпреки че повечето случаи на миопия са леки, около 2 до 3% са патологични - с отделяне на ретината и глаукома, която може да доведе до слепота.Според главния автор на изследването проф. 

Тери Янг от университета "Дюк" в Северна Каролина окото е благодатен терен за генно възстановяване, тъй като е малък орган и позволява терапията да остане концентрирана в рамките му.

Докато учените обаче успеят да разработят новаторски методи за справяне с късогледството, те препоръчват децата да излизат повече навън, където окото има възможност да се фокусира върху по-далечни обекти. Слънчевата светлина също е от огромно значение за доброто зрение.

Откритията са публикувани в Nature Genetics.

При миопията основният проблем е, че лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект, не попадат върху ретината - най-вътрешния слой на окото. Причината за това е или прекалено удължената очна ябълка, в резултат на което падащите лъчи се пречупват преди да достигнат ретината, или различни неравности по самата роговица, което води до неправилно и хаотично пречупване на лъчите.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати