29 Март 2024 г. Петък

Гърция готова с новото си предложение, Ципрас лети за Брюксел

2015-06-21 19:22:27

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е провел телефонни разговори с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и шефа на Еврокомисията Юнкер, съобщават агенциите.

Той им е представил новите гръцки предложения за взаимноизгодно споразумение, което ще осигури окончателно решение на гръцкия проблем, а няма да го отложи, съобщават от Атина.

В неделния следобед гръцкият кабинет провежда извънредно заседание, а след това Ципрас лети за Брюксел, където ще се проведе заседание на лидерите на страните от Еврозоната.

Според Лука Кацели, шеф на Националната банка на Гърция, би било лудост да не се постигне споразумение по време на извънредните разговори в Брюксел.

Пред Би Би Си Кацели коментира, че няма непосредствена заплаха за банките в Гърция от усиленото изтегляне на пари от гражданите. Тя обаче предупреждава, че ситуацията есериозна и без сделка ще стане тежка.

Междувременно председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви категорично, че ако Гърция излезе от Еврозоната, то тя не може повече да се надява на финансиране по европроекти.

Така няма да стане - излизаш от еврото, не си плащаш дълговете, но очакваш средства от бюджета на ЕС спокойно да продължат да текат, заявява Шулц.

Днес стана ясно, че германските власти са предупредили правителството на Гърция, че страната ще трябва да напусне еврозоната, ако не успее да постигне договорка с кредиторите.

Междувременно френският президент Оланд призова да се направи всичко възможно преговорите да продължат, Гърция да запази мястото си в Еврозоната, но да се постигне и оптимално споразумение относно дълга на Атина.
Излизането й от Еврозоната няма да донесе позитиви нито на гърците, нито на европейците, коментира Оланд след срещата си с италианския премиер Ренци в Милано.

Френският президент подчертава, че на Европа й е нужна стабилност, особено на фона на това, че голяма част от ЕС започва да излиза от рецесията.

От своя страна премиерът Ренци допълва, че всички страни в ЕС са убедени в необходимостта от постигане на договорка, която да позволи оставане на Атина в Еврозоната.

Припомняме, Гърция води преговори с МФВ и ЕС за регулиране на дълга си от близо 240 млрд евро, образуван след спасяването на гръцкия бюджет от дефолт през 2010 и 2012 година.

Не се оправдаха прогнозите на кредиторите, че твърдите мерки за икономии ще позволят на Атина да си плаща дълговете, а дошлите на власт след последните избори през януари Сириза поискаха нови преговори.

Според информация на германски източници последното предложение на Еврокомисията е за програма от реформи, които Гърция трябва да приложи срещу получаването на нов пакет финансови помощи.
Този план предвижда чрез строги икономии или увеличени фискални сборове Гърция годишно да събира допълнителни 4,5 млрд. евро.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати