Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 13
Начало arrow България arrow Над 10 % разлика между ГЕРБ и БСП дава „Алфа Рисърч”

Над 10 % разлика между ГЕРБ и БСП дава „Алфа Рисърч”

  Print E-mail
2015-06-18 16:11:17
източник: news.bg

Ако следващата неделя имаше избори, парламентарно представените партии биха запазили в общи линии подкрепата, с която влязоха в 43-то Народно събрание. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни.

От резултатите е видно, че ГЕРБ остава първа политическа сила (21.9 %), макар че от началото на годината бележи постоянен лек спад. БСП реализира символичен ръст и излиза от най-ниската си точка (11.5%). Позициите на ДПС са устойчиви - 7.3%.

Двойствената позиция, която заемат ПФ и АБВ - едновременно на участници и критици на правителството, очевидно им носи известни бонуси, коментират социолозите. Патриотите достигат електорално реформаторите, които са в застой (и двете партии имат по 5.7% подкрепа). АБВ нараства до 3.5% и така изпреварва „Атака" (3.2%).

Припомняме, агенция "Медиана" вчера представи социологически данни, от които е видно, че двете основни противостоящи си политически формации ГЕРБ и БСП не са променили значително подкрепата сред българските граждани в нито една посока, като двете партии се намират на приблизителна дистанция от 5 %.

Според проучването на „Медиана" при парламентарни избори за ГЕРБ биха гласували 23.3% от българските избиратели, а за БСП - 18.7%. Според данните за ДПС биха гласували 8.9%, за Патриотичния фронт - 5.0%, за "Атака" - 4.3%, за Реформаторския блок - 4.0%, а за АБВ - 2.8% от гласоподавателите.

От „Алфа Рисърч" обръщат внимание на това, чеелекторалната картина на местните избори, поради съчетанието от мажоритарен вот и местни специфики, може да се окаже много по-различна от парламентарната. Впоследствие, завоюваните от партиите позиции в местната власт са в състояние да повлияят върху тежестта и дългосрочната им политика в национален план, отбелязват експертите.

Общо 51% искат да запазят настоящите си кметове, а 47% се обявяват за промяна. Твърде е вероятно на много места изходът от надпреварата  да се реши на втори тур в зависимост от уменията на кандидатите да формират обществена подкрепа, по-широка от чисто партийната, прогнозират още от "Алфа Рисърч".

Четири месеца преди местните избори липсата на възможности за работа, обезлюдяване на регионите и лоша инфраструктура са най-големите проблеми в българските общини.

Икономическата и социална картина в регионите се променя рязко от продължаващата емиграция на хората в активна трудова възраст към големите градове и чужбина. Рисковете от битова престъпност, пълзяща гетовизация и контролиран вот също се увеличават.

Данните от показват, че няма промяна в пасивния скептицизъм, доминиращ отношението към работата на основните държавни институции. Напреженията в различни сфери през последните месеци и засилващата се атака срещу реформи в тях  водят до лек ръст на  критичните оценки към правителството като цяло и по-силен - към дейността на членове на кабинета.

Социолозите посочват, че констатират изключително интересна и рядко срещана тенденция. Става въпрос за едновременен ръст на доверието и на недоверието, и на привържениците, и на противниците към няколко ключови реформаторски настроени министри. Този процес е най-изявен в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин.

Бойко Борисов е с 33 % рейтинг и продължава да е най-харесваният политик в страната.

Сред най-неодобряваните членове на правителството се нареждат образователният министър Тодор Танев (3.9% одобрение и 20% неодобрение) и  икономическият Божидар Лукарски (3.2% одобрение и 17.2% неодобрение). Притесненията около повишението на цените на тока, понижават рейтинга и на енергийния министър Теменужка Петкова (1.3% одобрение и 14.9% неодобрение).

Съдебната власт продължава да бъде на дъното на обществено доверие сред държавните институции  (съд  и следствие - по 8%, прокуратура - 6%). Аналогично е и отношението към БНБ (9%). С действията си по казуса КТБ централната банка срина дълго трупания си капитал на доверие и вече една година не може да го възстанови.

Данните от проучването показват, че доверието към полицията (18 %) и армията (19 %) е малко по-високо.

Личните рейтинги на президента Плавнелиев (24%) и министър-председателя Борисов са по-високи от тези на повечето държавни институции.

Относно инициирания от президента референдум за изборните правила 55 % от анкетираните са на мнение, че той може да донесе позитивни промени в излъчването и контрола над народните избраници.  Приблизително толкова е и делът на хората, които възнамеряват да участват във всенародното допитване. Това, отбелязват от „Алфа Рисърч", означава, че сме на границата за валидност на референдума.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?