Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Здраве arrow Наредбите за основния и допълнителния здравен пакет на здравната каса ясни до ...

Наредбите за основния и допълнителния здравен пакет на здравната каса ясни до октомври

  Print E-mail
2015-06-18 07:02:56
източник: dnevnik.bg

През октомври вече трябва да са публикувани наредбите, с които ще се определи съдържанието на основния и допълнителния здравен пакет на здравната каса. Успоредно в здравното министерството текат други два големи процеса, които трябва да са готови преди плановете за бюджета за догодина - извеждането на дейности от болничната в доболничната помощ и реалното остойностяване на клиничните пътеки.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов на брифинг днес. На скептицизма на журналистите, че има кратки срокове за големи задачи, министърът призна, че "това лято ще бъде напрегнато за екипите на министерството и здравната каса". 

Москов коментира, че в момента нито касата, нито лекарският съюз, нито депутатите имат отговор на въпроса как са формирани клиничните пътеки, каква част от тях са за лекарския труд, за използване на скъпа техника или пък отиват за режийни на болниците. По думите му сегашният ред прилича на "котка в чувал" и това ще се промени с цялостно пренаписване и дефиниране на разходите за лечение. Основният разговор, който трябва да се проведе  по думите му е между лекарите и касата, за да се постигнат оптимални заплати за медицинските служители и да се планират по-добре разходите в системата. 

Министърът обясни отново каква ще е разликата между основния и допълнителния пакет, като този път уточни, че не ставата дума за масови и редки заболявания, а за такива, които трябва да се лекуват незабавно и такива, които търпят отлагане. Така например за сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, разбира се, няма да се чака, но например лечението на перде на окото може да почака и това ще влезе във втория пакет по планов прием, даде пример Москов. 

Той повтори многократно, че в основния пакет пациентът ще получава пълно лечение без да доплаща нито лев, и това ще важи и за втория пакет, с разликата, че там лечението няма да е веднага, а може да е след 15 дни или няколко месеца в зависимост от спецификата на заболяването. Тук идваролята на допълнителното здравно осигуряване - тези, които доброволно внасят вноски в частни здравни фондове ще се лекуват веднага, но не с пари по касата, какъвто е модела в много европейски страни.

За решението, че здравни права ще се възстановяват с вноските за последните 5 години, и питането на журналисти какво да правят хората, които нямат възможност, Москов заяви, че защитава интереса на тези, които са съвестни и си плащат осигуровките и данъците въпреки проблемите в системата, а отстъпката, за другите би било ощетяване. Минималната месечна здравна вноска е 16.80 лв, което са няколко кафета и кутии цигари, даде пример министърът. Той припомни и, че след като е била обявена първоначалната идея периодът за дължими вноски да е 15 години, НЗОК е отчела 17 милиона приходи повече от очакваното за по-малко от месец.

На въпроса дали поправката в Закона за здравните осигуровки, която дава право на пациентите да се оплакват от медицинското обслужване и спрямо нарушенията те да бъдат санкционирани, няма да създаде предпоставки за злоупотреби между конкуренти, Москов заяви, че това са "практики от Дивия Запад" и "българските лекари не са разбойници". 

За идеята си за санкциониране на здравноосигурените хора, които не ходят редовно на профилактични прегледи, министърът обясни, че предстои да се решат няколко проблема - например графиците за провеждане на такива прегледи да станат широкодостъпни; социалното министерство да позволи един ден отпуска за посещение при лекар; и ясно да се определи какво вкюлчва задължителният профилактичен преглед. За личните лекари, които не изпълняват задължението си засега не е предвдена санкция, но пък трябва да има поощрения за тези, които отчитат по-добри резултати сред пациентите си. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 25 нови случая за последното денонощие са установени с коронавирус у нас. Така заразените у нас става 379. Една нова област се добавя на картата на заразата у нас - Силистра.113 души ...
  Новини 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали. Излекуваните пациенти са 11.Рано тази сутрин е починала и 53-годишната жена ...
  Новини 28 дни е задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19, съобщиха от здравното министерство.На нея подлежат следните потвърдени случаи - лица без симптоми, т.е. такива, които ...
  Новини Проф. Олег Хинков описа стряскаща картина как здравната система трябва да се бори с кризата с разпространението на коронавируса.  - - Според него здравеопазването страда от липсата на ...
  Новини Общият брой на заболелите от коронавирус у нас вече е 171, новите случаи са 29, съобщи ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и на Националния оперативен щаб. - - Нови градове ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?