29 Март 2024 г. Петък

Наредбите за основния и допълнителния здравен пакет на здравната каса ясни до октомври

2015-06-18 07:02:56
През октомври вече трябва да са публикувани наредбите, с които ще се определи съдържанието на основния и допълнителния здравен пакет на здравната каса. Успоредно в здравното министерството текат други два големи процеса, които трябва да са готови преди плановете за бюджета за догодина - извеждането на дейности от болничната в доболничната помощ и реалното остойностяване на клиничните пътеки.

Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов на брифинг днес. На скептицизма на журналистите, че има кратки срокове за големи задачи, министърът призна, че "това лято ще бъде напрегнато за екипите на министерството и здравната каса". 

Москов коментира, че в момента нито касата, нито лекарският съюз, нито депутатите имат отговор на въпроса как са формирани клиничните пътеки, каква част от тях са за лекарския труд, за използване на скъпа техника или пък отиват за режийни на болниците. По думите му сегашният ред прилича на "котка в чувал" и това ще се промени с цялостно пренаписване и дефиниране на разходите за лечение. Основният разговор, който трябва да се проведе  по думите му е между лекарите и касата, за да се постигнат оптимални заплати за медицинските служители и да се планират по-добре разходите в системата. 

Министърът обясни отново каква ще е разликата между основния и допълнителния пакет, като този път уточни, че не ставата дума за масови и редки заболявания, а за такива, които трябва да се лекуват незабавно и такива, които търпят отлагане. Така например за сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, разбира се, няма да се чака, но например лечението на перде на окото може да почака и това ще влезе във втория пакет по планов прием, даде пример Москов. 

Той повтори многократно, че в основния пакет пациентът ще получава пълно лечение без да доплаща нито лев, и това ще важи и за втория пакет, с разликата, че там лечението няма да е веднага, а може да е след 15 дни или няколко месеца в зависимост от спецификата на заболяването. Тук идваролята на допълнителното здравно осигуряване - тези, които доброволно внасят вноски в частни здравни фондове ще се лекуват веднага, но не с пари по касата, какъвто е модела в много европейски страни.

За решението, че здравни права ще се възстановяват с вноските за последните 5 години, и питането на журналисти какво да правят хората, които нямат възможност, Москов заяви, че защитава интереса на тези, които са съвестни и си плащат осигуровките и данъците въпреки проблемите в системата, а отстъпката, за другите би било ощетяване. Минималната месечна здравна вноска е 16.80 лв, което са няколко кафета и кутии цигари, даде пример министърът. Той припомни и, че след като е била обявена първоначалната идея периодът за дължими вноски да е 15 години, НЗОК е отчела 17 милиона приходи повече от очакваното за по-малко от месец.

На въпроса дали поправката в Закона за здравните осигуровки, която дава право на пациентите да се оплакват от медицинското обслужване и спрямо нарушенията те да бъдат санкционирани, няма да създаде предпоставки за злоупотреби между конкуренти, Москов заяви, че това са "практики от Дивия Запад" и "българските лекари не са разбойници". 

За идеята си за санкциониране на здравноосигурените хора, които не ходят редовно на профилактични прегледи, министърът обясни, че предстои да се решат няколко проблема - например графиците за провеждане на такива прегледи да станат широкодостъпни; социалното министерство да позволи един ден отпуска за посещение при лекар; и ясно да се определи какво вкюлчва задължителният профилактичен преглед. За личните лекари, които не изпълняват задължението си засега не е предвдена санкция, но пък трябва да има поощрения за тези, които отчитат по-добри резултати сред пациентите си. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати