27 Април 2024 г. Събота

Полицията очаква ново напрежение между българи и цигани в "Орландовци"

2015-06-15 15:31:27

Очаква се и днес напрежение между българи и цигани в столичния квартал „Орландовци". Това обяви директорът на Главна дирекция „Националната полиция" (ГДНП) главен комисар Христо Терзийски на извънреден сутрешен брифинг по повод етническия конфликт.

Припомняме, че в събота вечерта напрежението между българи и цигани в квартала прерасна в масово сбиване.

В знак на протест снощи в квартала се събраха 200 души,напрежението се покачи, а екипи на полицията и жандармерията успяха да не позволят сбиване в неделната вечер.

Става дума за сбивания между две групи, живеещи на тази територия. Има пострадали хора, които са потърсили помощ в Пирогов", припомни събитията от събота главен комисар Терзийски.


От сутринта пък на територията на квартала има полицейска акция
 в търсене на още хора, които са участвали в събитията от събота и неделя. Търсят се и хора, които притежават "опасни предмети".Той обяви, че вече силите на реда са задържали три лица, които били познати на полицията и били от криминалния контингент. По-късно стана ясно, са задържани общо 25 души. Днес прокуратурата обяви, че още двама са задържани в ареста.

От МВР признаха, че снощина протеста в „Орландовци" е имало и представители на футболните агитки.„Това са хулигански прояви", обяви шефът на ГДНП и посочи, че вече има образувани досъдебни производства.

„Ние не допуснахме да има грубо нарушаване на обществения ред", се похвали главен комисар Терзийски. Той обаче призна, че и днес се очаква да има по-високо напрежение, тъй като от сега в социалните мрежи се събират хора, които ще протестират.

На въпрос дали има намесване на политически партии в този конфликт в „Орландовци", директорът на СДВР Младен Маринов обясни, че самото организиране на протеста не е престъпно деяние, но все пак от силите на реда няма как да кажат дали политиците се намесват в подобен етнически конфликт.

Според комисар Маринов протестът в "Орландовци" нямал изявен лидер. Той смята, че не можело да се говори за повишена престъпност в района на фона на цялостната ситуация в София.

"Обстановката не е изострена на фона на цялата обстановка в София. Имаме по 10-15 сигнала на нощ", каза той.

Един от пострадалите при инцидента в събота разказа пред Нова телевизия, че идеята на протеста е била да се покаже неравнопоставеността между българи и цигани. "Нашата цел не беше да провокираме насилие. Ние сме против него", каза той.

Според него случилото се донякъде се обяснява с факта, че с години се е трупало насилие и сега е избухнало.

Жена от квартал "Бенковски" обясни, че преди две седмици е имало подобен инцидент и там. Тогава група с "етнически елемент"Хората не смеят да подадат жалби, заплашвани са и се страхуват".

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати