Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 17
Начало arrow България arrow Почина певецът Борис Гуджунов

Почина певецът Борис Гуджунов

  Print E-mail
2015-06-14 11:39:26
източник: news.bg

На 74-годишна възраст тази нощ почина певецът Борис Гуджунов, съобщи БГНЕС.

В края на миналия месец той навърши 74 години и посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

"Нещо умира в душата, когато скъп приятел си отиде... Борето Гуджунов си отиде...". Това написа тази сутрин на страницата си във Фейсбук естрадната легенда Йорданка Христова.

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 в Пазарджик. Той е един от най-популярните български певци през 60-те и началото на 70-те.

Завършва техникум по фина механика и оптика и работи в Киноцентъра и Оптико-механичен завод в София. През 1963 г. е приет във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов", където учи до 1967 г. Успоредно с това завършва Школата за естрадни изпълнители при Българско радио - 1964.

Първия си запис осъществява през 1964 - "Търси се една девойка". В края на 60-те е солист на оркестър "София" (до 1971).

В международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" печели втора награда през 1971 и трета награда - през 1980 г. Получава и трета награда за изпълнение на немска песен на "Шлагерфестивал", Дрезден - 1972 г.

Борис Гуджунов е автор на текстовете на някои от своите песни.

Той е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова и голяма част от музикантите от оркестър "София" на 22 декември 1971.

През 90-те години заедно с приятелите си Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават певческото трио "Бо Бо Бо", което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума "Момчета с късмет".

През 1998 г. получава Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество.

През 2003 г. издава компактдиск с най-хубавите си песни.

През 2006 г. скромно отбеляза 65-годишния си юбилей, а през 2009 г. колегите му от естрадата му организират голям бенефисен концерт.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  Новини Навършват се 171 години от рождението на Христо Ботев, един от най-великите български поети и революционери.Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той живее само 28 години, но остава в ...
  Новини Днес православната църква празнува Богоявление (Йордановден) - един от най-древните християнски празници.Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?