Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow България arrow Почина певецът Борис Гуджунов

Почина певецът Борис Гуджунов

  Print E-mail
2015-06-14 11:39:26
източник: news.bg

На 74-годишна възраст тази нощ почина певецът Борис Гуджунов, съобщи БГНЕС.

В края на миналия месец той навърши 74 години и посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

"Нещо умира в душата, когато скъп приятел си отиде... Борето Гуджунов си отиде...". Това написа тази сутрин на страницата си във Фейсбук естрадната легенда Йорданка Христова.

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 в Пазарджик. Той е един от най-популярните български певци през 60-те и началото на 70-те.

Завършва техникум по фина механика и оптика и работи в Киноцентъра и Оптико-механичен завод в София. През 1963 г. е приет във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов", където учи до 1967 г. Успоредно с това завършва Школата за естрадни изпълнители при Българско радио - 1964.

Първия си запис осъществява през 1964 - "Търси се една девойка". В края на 60-те е солист на оркестър "София" (до 1971).

В международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" печели втора награда през 1971 и трета награда - през 1980 г. Получава и трета награда за изпълнение на немска песен на "Шлагерфестивал", Дрезден - 1972 г.

Борис Гуджунов е автор на текстовете на някои от своите песни.

Той е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова и голяма част от музикантите от оркестър "София" на 22 декември 1971.

През 90-те години заедно с приятелите си Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават певческото трио "Бо Бо Бо", което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума "Момчета с късмет".

През 1998 г. получава Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество.

През 2003 г. издава компактдиск с най-хубавите си песни.

През 2006 г. скромно отбеляза 65-годишния си юбилей, а през 2009 г. колегите му от естрадата му организират голям бенефисен концерт.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?