20 Април 2024 г. Събота

Полицейският протест поиска оставката на МВР шефа

2015-06-13 16:40:16

Минути преди вторият протест на полицаи и надзиратели да тръгне по маршрута си, бяха официално поискани оставките на вътрешния министър Румяна Бъчварова, ресорния заместник вътрешен (вероятно Красимир Ципов, б.р.) и на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност" Николай Николов.

Оставката на Ципов се иска, тъй като отговаря за правната дирекция в министерството, към която служителите изразяват недоволството си от факта, че все още не им се отчита нощният труд.

От синдиката констатираха, че и в този момент не знаят какви са идеите за развитие на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в частта касаеща спасителната дейност. Причината за исканата оставка на шефа на това звено е фактът, че все още не е законово регламентирано колко пожарникари да има в един отряд.

И във втория ден ден от обявения 10-дневен протест служители на силовото министерство се събраха в градинката до МВР, за да изразят недоволството си, което е насочено основно към предлаганата социална реформа, засягаща сектор „Сигурност".

Като мотив за исканата оставка на Бъчварова шефът на синдиката на полицаите Валентин Попов наблегна отново на вчерашните изявления пред медиите на силовия министър, а именно, че не й е ясно какво служителите в сектора искат и подозренията й, че някой стои зад тях.

Вчера в късния следобед бе поставено началото на протестните действия, като преди това се проведе няколкочасова среща на МВР синдиката с министрите Бъчварова и Калфин.
След нея стана ясно, че разбирателство няма, а МВР шефката коментира, че не вижда за какво би могло да й се иска оставка, като тълкува започващите протести, като „показване на мускули пред новото ръководство на МВР".

Въпреки това протестиращите са готови в посочен ден и час да преговарят с представители на МВР, но в присъствие на медиите и представители на гражданското общество.

По повод исканата оставка той заяви, че това не е насочено персонално към Румяна Бъчварова, а към длъжността министър на вътрешните работи.

След едночасов митинг пред сградата на МВР, набъбнал от стотици на хилядипод звуците на гайди протестът тръгна към Народното събрание.

„Все още ни пука какво можем и какво вече не можем да направим, за да си свършим работата и да сме полезни на гражданите", заяви Попов в началото на митинга.

Синдикатите са поканили всички свои колеги да се присъединят към протеста. 
Служителите от Панагюрище дойдоха в градинката пред сградата на МВР с автентично знаме от Априлското въстание, което издигнаха наред с българския трибагреник.

Под звуците на традиционните протестни песни протестиращите полицаи издигнаха плакат с призив „Да служим на народа, не да слугуваме на политиците".

Българските служители от сектора бяха подкрепени и от румънските си колеги. Председателят на румънския полицейски синдикат Марио Груя заяви, че вътрешният министър Румяна Бъчварова днес е трябвало да бъде при протестиращите, за да отговори на въпросите им.
Ако я е страх, трябва да си подаде оставката на момента", категоричен бе Груя. По думите му, полицаите в Европа трябва да чуят гласа на българските си колеги днес.„Управляващите са преходни, но полицията остава да служи", подчерта председателят на румънския полицейски синдикат.

Председателят на синдиката на служителите в затворите Иван Петров декларира готовността на работещите в сектора да защитават правата си.

Нима има нещо политическо в нашите искания за по-справедлив живот", запита Петров и подчерта, че в тяхната среда това е много опасно. Затова не позволяват никой да стои зад тях.

Шест години синдикатите на полицаи, пожарникари, надзиратели и спасители стоят рамо до рамо, обяви той и изтъкна, че всяка професия има достойно място в българското общество.

Предвид присъствието и на доста служителки, той подчерта, че освен мъже в сектора има и мъжки момичета.

Днес единството си има име и то се нарича сектор „Сигурност", изтъкна на свой ред Цветан Михайлов от синдиката на служителите в затворите. Според него протестът е урок по гражданско поведение за всички български граждани.

По традиция Оставка!".
Оттук те продължиха към благотворителен турнир по таекуондо WTF "София Оупън", където традиционно даряват средства за децата на загиналите си колеги.

Протестът на служители продължава утре сутринта, около 8 часа, пред сградата на парламента, където ще разпънат символичен палатков лагер.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати